Mumijo

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190153
Mumijo

Mumijo je lepljiva i gusta materija, slična katranu, a boja joj može varirati od bele do tamnobraon. Mumujo se pominje još u radovima Avicene i Aristotela i to kao lek sa antiseptičkim dejstvom, koji takođe i daje energiju.

Za mumijo kažu da je magična smola i čaroban balzam. Sa mumijom se leče razne bolesti, pa se ova materija veoma ceni u homeopatiji i ajurvedi. Za mumijo postoje razni nazivi.

Tibetanci ga nazivaju planinskim sokom, dok se u Sibiru za mumijo kaže da je ulje kamena, dok u Persiji kažu da je on zaštitnik organizma. Mumijo se izvlači iz pukotina stena. Prema nekima, podseća na smolu drveta, dok drugi ga porede sa kristalom.

Poreklo mumija nije dobro ispitano, jer postoje razne teorije i nerazjašnjene činjenice o ovoj materiji.

Najrasprostranjenija je verzija da se ova lekovita smola stvara od životinjskog izmeta, kostiju i razloženih tkiva životinja i biljaka, koja se obogaćuju korisnim materijama iz mineralnih stena.

Izgled mumija, kao i njegov sastav, zavisi od mesta gde se nalazi. Može se naći u crvenoj boji, boji ćilibara, braon - crnoj, srebrnoj i nebeskoplavoj boji. Na dodir je ova smola gusta i lepljiva, a u prošlosti se često mešala sa katranom.

Još od davnina se najveća mesta sa mumujom nalaze u Indiji i Srednjoj Aziji. Danas se ova materija može naći i u Kazahstanu, Kavkazu, južnim delovima Sibira. Najkvalitetniji mimujo se dobija u Kirgizstanu, gde se njegova proizvodnja kontroliše od strane vlade.

U okviru jednog nalazišta, količina mumija može varirati od 200 kg i 1.5 tone. U blizini takvog nalazišta se može osetiti posebna aroma. Ona dolazi od udruženih mirisa stvrdnutih izmeta životinja.

Sastav mumija

Mumijo sadrži veliki broj korisnih materija, minerala i vitamina. Ima najveći sadržaj vodonika, kiseonika, kalijuma, bakra, gvožđa, silicijuma, fosfora i srebra.

Bogat je i vitaminima A, B1, B6, B12, P. U njegov sastav ulaze i organske kiseline, smole i eterična ulja.

Odabir i čuvanje mumija

Mumijo se može naći u specijalizovanim prodavnicama u vidu kapsula ili smole. Koristi se i u vidu melema i u vidu tečnog ekstrakta.

Mumijo smola

Cena 50 kapsula je oko 350 dinara, dok je sama smola skupa - oko 1200 dinara. Mumijo čuvajte na hladnom i suvom mestu, daleko od dohvata dece. Mumijo ne bi trebalo koristiti kao zamenu za balansiranu i zdravu ishranu.

Koristi od mumija

Mumijo leči razna oboljenja. Koristi se kako kod manjih zdravstvenih problema (umor, vrtoglavica, glavobolja), tako i kod onih ozbiljnijih stanja. Ova smola povoljno utiče i na funkcije koštanog tkiva, nerve, srčani mišić.

Podstiče proces stvaranja krvi i povećava sposobnost jetre da eliminiše toksine. Potpomaže zaštitne funkcije organizma i blagotvorno utiče na osobe koje su izložene stresu i fizičkom radu.

Organske kiseline, koje se nalaze u ovoj namirnici, učestvuju u razmeni materija, održavaju razvnotežu između alkalnosti i kiselosti organizma, smanjuje verovatnoću za pojavu procesa truljenja u debelom crevu i poboljšavaju rad endokrinih žlezda.

Aminokiseline učestvuju u razmeni ugljenih hidrata i proteina, pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem, poboljšavaju cirkulaciju mozga. Blagotvorno deluju na čireve u želucu i na dvanaestopalačnom crevu.

Zahvaljujući konzumaciji mumija se poboljšava i razmena minerala i ubrzava se zarastanje preloma kostiju. Mumijo se preporučuje kod glista, dispepsije, epilepsije, histerije, neurastenije, povećane slezine, kamena u žuči, žutice, anoreksije, ekcema, anemije, dismenoreje i amenoreje. Povećava hemoglobin i širi krvne sudove.

Druga stanja za koja se mumijo preporučuje su: kamen u bubregu, hemoroidi, hroničan bronhitis i astma, smanjenje krvnog šećera kod dijabetesa.

Mumijo je efikasan prirodni proizvod za poboljšanje seksualne aktivnosti. Koristi se kao stimulator imunog sistema i kao dobro preventivno sredstvo za jačanje celokupnog organizma.

Štetnost mumija

Mumijo ne bi trebalo da konzumiraju trudnice, dojilje i deca. Takođe, ne bi trebalo da se prekorači preporučena dnevna doza, koja je naznačena na pakovanju. U suprotnom se mogu pojaviti kontraindikacije, Za vreme lečenja mumijom ne bi trebalo da se konzumira alkohol.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji

Povezani recepti