Bromelain

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190157
Bromelain

Bromelain, poznat još i kao bromelin, predstavlja moćan enzim biljnog porekla. Nalazi se u prirodnom obliku u plodu i stablu ananasa.

Bromelain ima sposobnost da razlaže belančevine, što ga čini poželjnim sastojkom na meniju svih onih koji se bave fitnesom, bodibildingom i drugim sportovima, koji iziskuju ishranu bogatu proteinima.

Koristi od bromelaina

Glavna i najvažnija funkcija bromelaina je katalizacija, varenje i razgradnja belančevina. Upravo se zbog tog svojstva bromelain razlikuje od enzima, koji imaju sličnu ulogu u sistemu za varenje čovekovog organizma.

Varenje belanaca koje količinski prelazi 40 g za jedan obrok često iziskuje podršku, koju bromelain može pružiti. On se u najvećim količinama usvaja u tankom crevu.

Suplementi za sportiste

Bromelain je specifičan po tome što podjednako dobro deluje u alkalnoj i kiseloj sredini. Njegova druga veoa važna karakteristika /posebno kod sportista/ je njegova sposobnost da skrati vreme oporavka od upale mišića, uganuća i drugih stanja koja izazivaju neprijata osećaj u mišićima.

Bromelain je popularan dodatak ishrani kada su u pitanju povrede različitog karaktera - modrice, otoci, uganuća, istezanja, kidanje mišića, itd.

Bromelain ne ubrzava samo procese varenja proteina u želucu, tankom i dvanaestopalačnom crevu, već on poseduje i druga važna svojstva, bitna za razgradnju proteina u tkivima i krvi.

Organizam veoma lako uvaja bromelain. Kada jednom dospe u krvotok, on potpomaže funkcionisanje nervnog sistema, a na taj način učestvuje i u razgradnji telu nepotrebnih belančevina.

Druga veoma važna funkcija bromelaina jeste on čisti krvne sudove od lipoproteina koji su se zalepili za zidove sudova. Zahvaljujući toj osobini, on ublažava probleme sa proširenim venama i smara se dobrim preventivnim sredstvom kod ovakih stanja, kao i kod gihta.

Blagotvorno dejstvo na celokupni sistem za varenje može ublažiti postojeći kolitis. Bromelain se može koristiti u terapeutske svrhe kod respiratornih problema /sinusitis, pneumonija, upala grla/, kao i kod degenerativnih oboljenja zglobova /artritis/.

Postoje tvrdnje da bromelain može biti od velike pomoći obolelima od raka i u njihovoj borbi sa tumorima; može sprečiti pojavu oralnih infekcija; može se koristiti u terapiji kod problema sa štitnom žlezdom; može sprečiti bakterijske infekcije crevne flore.

Napitak od ananasa

Izvori bromelaina

Najveći prirodni izvor bromelaina jesu plodovi i stablo ananasa. Kombinacija svežeg soka od ananasa sa namirnicama koje sadrže proteine potpomaže bolje varenje ovakvih namirnica.

Postoje i dodaci ishrani koji obezbeđuju potrebne doze ove korisne materije. Većina preparata za regeneraciju zglobova sadrže bromelain.

Dnevna doza bromelaina

Odrediti dnevnu dozu bromelaina nije nimalo lak zadatak, jer ona može drastično varirati, zavisno od razloga zbog kojeg ga osoba konzumira. Stoga, najbolje je da se poštuje uputstvo na pakovanju proizvoda.

Štetnost bromelaina

Bromelain spada u netoksične enzime. Veoma retko se mogu ojaviti alergijske reakcije nakon njegove konzumacije. Zbog sposobnosti da razređuje krv, kada se konzumira zajedno sa lekovima, potreban je nadzor lekara, kako bi se izbegle dodatne komplikacije.

Bromelain ima sposobnost da poveća usvajanje pojedinih vrsta antibiotika. To može dovesti do njihovog povećanog prisustva u krvi, pa samim tim će biti potrebna i promena doze lekova. Lekar, svakako, treba da bude upućen i da kontroliše istovremenu konzumaciju lekova i bromelaina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas