Alicin

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190197
Alicin

Alicin (Allicin) predstavlja hemijsko jedinjenje, koje se uglavnom nalazi u belom luku. To je antibakterijska, antigljivična materija koja inače nije prisutna u belom luku u prirodnom celom obliku, kad je u prahu, u granulama ili obrađen na neki drugi način. Jedino u isečenom ili izgnječenom belom luku ima ovog korisnog hemijskog jedinjenja.

Alicin se stvara, kada se dve vrste hemikalije koje se nalaze u belom luku - alijin i alinejs, pomešaju u procesu seckanja.

Alicin se raspada s protokom vremena (obično nakon 2 do 6 dana). Uništava se prilikom kuvanja ili u mikrotalasnoj pećnici.

Izvori alicina

Kao što se vidi, beli luk u isečenom ili izgnječenom obliku je najmoćniji izvor alicina. Alicin može da se nađe i u specijalizovanim prodavnicama u obliku dodatka ishrani.

Kapsule alicina utiču blagotvorno na krvni pritisak, šire krvne sudove i regulišu rad srca. Pored svega one stabilišu zaštitne sile protiv virusa i infekcijskih oboljenja. Utiču na razmenu materija.

Koristi od alicina

Beli luk

Antibakterijsko i antigljivično dejstvo belog luka je rezultat alicina. Njegove čestice učestvuju u reakcijama sa crvenim krvnim ćelijama - eritrocitima.

Od ove reakcije formira se vodonik sulfid. Karakteristično za alicin je neprijatan miris, ali on ima veoma važnu ulogu u interakcijama između ćelija.

Alicin je prirodni moćni antioksidans, koji smanjuje napetost na zidovima eritrocita i na ćelijama koje grade krvne sudove. Na taj način on poboljšava cirkulaciju. Na svoj način ovaj proces vodi do smanjene krvnog pritiska.

Sveži beli luk je veoma koristan, a miris kako privlači tako i blago uznemirava. Zahvaljujući svom hemijskom sastavu, alicin obezbeđuje više kiseonika za vitalnost organa. On oslobađa ćelije od slobodnih radikala. Sa njima raguje sulfonska kiselina - proizvod koje se dobija pri raspadanju alicina.

Zahvaljujući alicinu, beli luk je jedno od najmoćnijih sredstava za čišćenje jetre. Samo nekoliko čenova belog luka sposobni su da aktiviraju mnogo važne enzime jetra, koji su odgovorni za brzu preradu štetnih materija u organizmu.

Antibakterijska i antigljivična svojstva belog luka su mnogo korisna za usvajanje. Za taj cilj kupite svež beli luk, isecite ga i konzumirajte odmah. Što je finije isečen beli luk, toliko je veća količina alicina u njemu.

Džigerica

U sezoni prehlada beli luk je jedna od najkorisnijih namirnica, kojima čovek može da obezbedi imunitet po pitanju infekcijskih i virusnih oboljenja.

I na zaboravite - da biste oslobodili alicin, istucajte ili isecite na fino beli luk. Celi čenovi belog luka neće imati ista korisna svojstva.

Štetnost alicina

Ovde ćemo se zaustaviti na štetnosti belog luka, budući da je on osnovni izvor alicina. Iako je toliko koristan, u nekim situacijma ne možemo da se oslanjamo na alicin koji dobijamo od belog luka.

Beli luk nije pogodan u slučajevima alergija na njega. On ima svojstvo da razređuje krv, zbog čega ne treba da se kombinuje sa nekim lekovima za antikoagulaciju.

Kombinovanje sa prirodnim sredstvima za razređivanje krvi kao što su vitamin E i ginko biloba takođe treba da se radi pažljivo. Ne treba da se konzumira nakon porođaja, pre ili posle operacije. Kontraindikovan je kod teško kontrolisanog dijabetesa i pemfigusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas