Inulin

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049088
Čičoka

Inulin je prirodni polisaharid koje se može naći u krtolama pojedinih biljaka i povrća. Najveće količine inulina se mogu naći u cikoriji, ali takođe i u špargli, luku, čičoki ili maslačku.

Reč inulin dolazi od latinskog naziva za biljku beli oman (Inula helenium) u čijem je korenu prvi put otkriven ovaj sastojak. Inulin je dobar za crevnu mirkofloru, jer pomaže korsnim bakterijama u njoj.

Koristi od inulina

U suštini, inulin predstavlja rezervni polisaharid, što znači da je on privremeno skladište ugljenih hidrata. Iz tog razloga se on koristi kao zamena za saharozu u jelima koja konzumiraju dijabetičari. Inulin se koristi i za proizvodnju dodataka ishrani, koji se prvenstveno konzumiraju za smanjenje apetita i normalizovanje telesne težine.

Međutim, kako se sve to dešava?

Kako bi odgovorili na ovo pitanje, treba objasniti važnu ulogu u osećaju gladi ili sitosti ima šećer u krvi. Ako nivo opadne do kritičnog nivoa, odmah se javlja osećaj gladi, koji nas tera da počnemo sa jelom, je se samo na taj način javlja ponovni osećaj sitosti. Kod osoba koje imaju prekomernu težinu osećaj sitosti treba da nastupi što pre nakon unosa hrane.

To je tako jer osećaj sitosti se javlja nakon 15-20 minuta nakon obroka - to je vreme za koje čovek može uneti velike količine hrane i veliki broj bespotrebnih kalorija. Upravo u takvim situacijama dodaci ishrani sa inulinom pomažu, jer ako se konzumiraju pre obroka, smanjiće količinu konzumirane hrane.

Inulin je i n adrugi način koristan za zdravlje. On opstaje tokom celog procesa varenja u želucu i tankom crevu - on prolazi kroz telo, a da se ne svari u gornjem delu trakta za varenje, pa u istom obliku stiže do debelog creva.

Cikorija

Budući da je inulin nerastvorljiv dok stigne do debelog creva, on u njemu postaje odlična hrana dobrim bakterijama koje se nalaze tamo.

Samim tim, inulin je odličan probiotik koji potpomaže proizvodnju bifidobakterija u želucu. Njegova jedinstvena uloga čini inulin odličnim saveznikom u održavanju jakog imunog sistema.

Inulin poboljšava razmenu lipida - fosfolipida, holesterola i triglicerida, što pomaže u zaštiti od kardiovaskularnih oboljenja i ublažava posledice ako su takva stanja prisutna.

Inulin aktivira celokupni kardiovaskularni sistem i pomaže u bržoj eliminaciji metala iz tela. Inulin ubrzava i eliminaciju naslaga i nesvarene hrane, pomaže kod kostipacije i dijareje.

Inulin štiti od pojave pojedinih onkoloških oboljenja, veoma je dobar zaštitnik od hepatitisa, što znači da čuva jetru. Snžava nivo šećera u krvi kod dijabetičara, a ujedno štiti od komplikacija koje dijabetes nosi, ako što je retinopatija.

Dodaci ishrani sa inulinom se preporučuju kod artritisa, bolesti bubrega i kod kamenja u bubrezima, ishemijske bolesti, infarkta, osteohondroze, ateroskleroze i gojaznosti. Prema sprovedenim istraživanjima, inulin pomaže telu da apsorbuje kalcijum, pa na taj način jača kosti.

Ulepšavanje inulinom

Osim što je dobar za zdravlje, inulin je veoma koristan i za kosu. Svaka žena koja želi lepu i bujnu kosu, može slobodno zameniti agresivne kozmetičke preparate sa bio proizvodima sa inulinom. Ovakvi proizvodi će zaštiti kosu, a da je pritom ne oštete, takođe je sprečiti lomljenje, dati joj bujnost i pomoći će u lakšem raščešljavanju.

Izvori inulina

Špargle

Kao što se može zaključiti, inulin može biti veoma koristan, ali ako se ne unosi pravilno, sve koristi ovog polisaharida mogu imati suprotan efekat. Inulin u vidu suplemenata ne može biti toliko koristan koliko to može biti inulin u svom prirodnom obliku. Zato je najbolje da se nabavlja iz namirnica - cvekla, špargla, cikorija.

U prehrambenoj industriji se inulin koristi za poboljšanje ukusa namirnica sa niskim procentom masti, kao i namirnica sa niskim sadržajem šećera. Često se koristi kao zamena za šećer, mast ili brašno.

Unos inulina

Kao dodatak ishrani, inulin se može sresti u obliku tableta, kapsula ili u prahu. Uzima se najviše tri puta dnevno - 10 tableta ili kapsula. Profilaktično se pije po 1 - 2 tablete dnevno sa vodom. Inulin u obliku praha se rastvara u vodi, soku, kiselom mleku i oni uvek treba da su prvo odstojali na sobnoj temperaturi. Tečnost sa kojom se pije inulin ne sme bti hladna.

Inulin u suplementima je uvek u kombinaciji sa drugim važnim prirodnim sastojcima koji pojačavaju njegovo dejstvo - šipak, ženšen, celer, peršun i td.

Štetnost inulina

Ne postoje podaci o ozbiljnim posledicama ili neželjenim efektima nakon unosa inulina, ako se on pravilno konzumira u obliku dodataka ishrai. Međutim, ako ste rešili da ga konzumirate, onda se prvo konsultujte sa lekarom, jer su moguće alergijske reakcije.

Preporučljivo je da specijalista odredi optimalnu dozu, kako bi se izbegle indikacije. Inulin se ne preporučuje deci ispod 12 godina, a trudnice bi trebalo da se obavezno posavetuju sa lekarom pre nego što počnu sa konzumacijom suplementa ove vrste.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas