Spirulina

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190153
Spirulina

Spirulina /Spirulina plantensis/ je jednoćelijska plava alga, koja važi za jedan od najvećih izvora belančevina i drugih hranljivih materija u biljnom svetu. Alge su same po sebi najzanimljivija kreacija prirode. Smatra se da je upravo od njih počeo život na zemlji pre tri i po milijardi godina. Alge predstavljaju samu osnovu ishrane mnogim biološkim vrstama, pa samim tim i čoveku.

Preko 20% kiseonika na planeti postoji zahvaljujuži algama, a hrana koju sva živa bića na planeti jedu je manje ili više povezana sa njima. Više od 1000 godina ljudi koriste alge kao hranu i lek za razne bolesti.

Oko 6000 godina pre nove ere, na Dalekom Istoku, tačnije Japanu, alge su se koristile za napitak, koji u sebi sadrži najveće količine hranljivih materija, koje se nalaze u odličnom međusobnom balansu.

Spirulina u obliku sušenih algi je bila poznata još drevnim Majama i Astecima, koji su pomoću nje podmlađivali i jačali svoj organizam. Oni su pravili koač sa spirulinom, koji je bio tradicionalni deo njihovog menija. Sve do danas se spirulina zadržala u svakodnevnoj ishrani onih koji još od davnina žive u Americi i Africi, dok su metode gajenja osmišljene i drugim zemljama.

Sastav spiruline

Spirulina sadrži preko 100 hranljivih materija, od kojih su najvažnije: sve esencijalne aminokiseline, oko 60-70% proteina, fitonutrijenti, plavi fikocianin, preko 17 različitih beta karotenoida, omega-3 i omega-6 masne kiseline, jaka probiotska jedinjenja, polisaharidi, hlorofil, gama-linolinska kiselina, i jedinstveni pigmenti.

U sastav spiruline ulaze i velike količine vitamina - A, E, vitamini B grupe /В1, В2, В6, В12/. Minerale, koji se nalaze u spirulini, takođe ne treba zanemariti - magnezijum, gvožđe, kalcijum, jod, fosfor, selen, cink, mangan.

Tablete spirulina

Veliki broj naučnika tvrdi da spirulina spada u bogate izvore antioksidanasa. U ovim algama ima 25 puta više provitamina A nego što ga ima u sirovoj šargarepi i 50 puta više gvožđa nego što ga ima u organskom spanaću. Spirulina je triput bogatija vitaminom E od sirovih pšeničnih klica, a koncentracija proteina je tri puta veća nego koncentracija istih u ribi, pilećem mesu i crvenom mesu.

Prirodan sladak ukus spirulina ima zahvaljujući šećeru - ramnoza, koji se mnogo lakše razgrađuje. To je od velikog značaja za pankreas. 1 g suvih algi spiruline ima jedva 4 kalorije i gotovo nimalo holesterola.

Unos spiruline

Spirulina se može kupiti u obliku praha, tableta i suplemenata. Ako hoćete da kupite spirulinu, najbolje je da vaš izbor bude organska spirulina u vidu tableta ili praha, ali bez prisustva vezivnih agensa. Možete je dodavati raznim šejkovima, a jedna od najboljih varijanti je da se konzumira 30 minuta pre obroka, u obliku tableta.

Koristi od spiruline

Za vreme jesenje - zimskog perioda, organzmu je potrebna dodatna stimulacija, kako bi mogao da se izbori sa prehladama i gripom, koji se najviše pojavljuju tokom hladnih meseci. Konzumacija napitaka, koji su bogati mineralima i vitaminima, je obavezna. Spirulina je odlčna alternativa. Ona ima veliku moć alkalizacije i profilaktički odlično deluje kod anemije, hipoglikemije, čireva, gihta, hepatitisa, oboljenja kardiovaskularnog sistema, hroničnog umora.

Spirulina je veoma koristan dodatak sportistima i osobama koje hoće dobro izvajano telo. Pored toga, spirulina je odlična za one koji hoće da smršaju.

Prisustvo gama-linolinske kiseline snižava holesterol i visok krvni pritisak. Ublažava simptome artritisa, predmenstrualnog sindroma, a eoma je korisna i kada je reč o psorijazi i ekcemu, kao i kod drugih kožnih oboljenja.

Visok sadržaj gvožđa, koje se lako usvaja i pritom nije toksično, čini spirulinu veoma korinom za samu krv. Bogatsko mineralima je od velikog značaja za održavanje zdravlja kostiju, zuba i noktiju.

Sastav spiruline

Spirulina usporava procese starenja, tako što neutrališe slobodne radikale. Ima izražena antibakterijska, antivirusna i antimutagena svojstva.

Spirulina je veoma korisna kod anoreksije. Pogodna je za vegetarijance i vegane, budući da sadrži dva puta više proteina od soje.

Najnovija istraživanja su pokazala da spirulina može pružiti zaštitu jetri, a takođe može poslužiti i kao preventiva kod alergijskih reakcija.

Ekstrakt spiruline se koristi kao sastojak za proizvodnju mnogih kozmetičkih proizvoda, čije je dejstvo usmereno ka stimulaciji i poboljšanju razmene materija, snabdevanju krvi i poboljšanju elastičnosti kože.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas