bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kafa povišava ili snižava krvni pritisak

Kafa povišava ili snižava krvni pritisak

DesislavaDesislava
Početnik
661
šolja kafe

Kofein je prirodni stimulans, koji se nalazi u ošarastim plodovima, voću i listovima pojedinih biljaka. On se najčešće unosi u organizam putem napitaka kao što su čaj ili kafa, koji su ujedno i najviše konzumirani napici u svetu.

To je razlog da postoji veliki broj ispitivanja o uticaju kofeina na zdravlje čoveka, budući da je dosta ispitivanja orijentisano na uticaj kofeina na kardiovaskularna oboljenja i probleme sa krvnim pritiskom.

Kofein je stimulans, a prema definiciji stimulansi povećavaju aktivnost centralnog nervnog sistema, što je glavni razlog da se nakon kafe osećamo odmornije.

Pored toga, povećana aktivnost centralnog nervnog sistema može biti uzrok da se krvni sudovi skupe, što sa svoje strane vodi do toga da se krvni pritisak poveća, a samim tim da se promeni i dotok krvi u srce.

U suštini, većina opasnih dejstava jakih stimulansa, kao što je kokain i metanfetamin, direktna su posledica njihovog uticaja na krvne sudove i srce.

Pošto je kofein stimulans, postoje sasvim osnovani razlozi da se smatra da kafa i povišeni krvni pritisak se mogu povezati. To što je on veoma lagan stimulans i ima kratko dejstvo u telu, on se ne može opredeliti kao faktor koji je glavni uzročnik visokog krvnog pritiska.

Da, kafa povišava krvni pritisak, ali ne na duži vremenski period. Više puta je dokazano da konzumacija kofeina ne povećava rizik od hipertenzije, srčanih oboljenja ili infarkta.

kafa

U suštini, tamni napici poput kafe ili crnog čaja mogu biti korisni za vaše zdravlje, pa čak i da vas zaštite od kardiovaskularnih oboljenja i nekih vrsta raka. Kada pijete kafu, onda u vaš organizam unosite polifenole, koji smanjuju količinu trombocita u krvi i sprečavaju stvaranje ugrušaka, koji su glavni uzročnici moždanog udara.

Kofein blokira hormon, koji pomaže arterijama da se šire i utiče na nadbubrežne žlezde da proizvode više adrenalina, koji povišava krvni pritisak.

Da rezimiramo - kafa može dovesti do kratkotrajnog i naglo povišenog krvnog pritiska, ali ne može prouzrokovati hipertoniju i srčane bolesti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest