Ugljeni hidrati su glavni izvor energije za ljudsko telo. Oni su izuzetno važni za ljudski organizam. Ugljeni hidrati obavljaju važne biološke funkcije u našem telu.
Spori ugljeni hidrati se duže razlažu i sporije se vare. U telu, spori ugljeni hidrati se apsorbuju za oko dva ili dva i po sata. Pri tome se ne proizvodi višak insulina.
Ovo ne izaziva nagle promene nivoa šećera u krvi. Zbog toga se zovu ugljeni hidrati sa niskim glikemijskim indeksom.
Konzumiranje sporih ugljenih hidrata pomaže u kontroli šećera u krvi i smanjuje glad.
Produžena apsorpcija sporih ugljenih hidrata obezbeđuje umeren protok energije između redovnih obroka.
Nutricionisti preporučuju da ljudi koji pate od prekomerne težine, dijabetesa i problema sa varenjem jedu spore ugljene hidrate. Ovo bi za njih trebalo da postane rutina.
Preporučljivo je jesti sporije ugljene hidrate, a pogodni su i za potpuno zdrave ljude. Sportisti takođe preferiraju dijetu sa malo ugljenih hidrata.
Stručnjaci preporučuju konzumiranje sporih ugljenih hidrata ujutru i u podne.
Lako možete dobiti spore ugljene hidrate svakog dana. Nalaze se u mnogim namirnicama.
Namirnice sa složenim ugljenim hidratima su mlečni proizvodi, povrće, voće i integralne žitarice.
Mlečni proizvodi
Oni su prirodni izvor sporih ugljenih hidrata. Najpogodniji mlečni proizvodi za dobijanje sporih ugljenih hidrata su sojino mleko, obrano mleko, mlečni proizvodi kojima se ne dodaju zaslađivači i šećer.
Povrće
Spori ugljeni hidrati se mogu dobiti iz sledećeg povrća - brokoli, grašak, šargarepa, luk, crvena paprika, crveni krompir, patlidžan, paradajz, karfiol, boranija, zelena salata.
Voće
Sa niskim glikemijskim indeksom je sledeće voće - kruške ako odlučite, kivi, grožđe, breskve, jabuke, pomorandže, grejpfrut, plave šljive.
Cela zrna
Spori ugljeni hidrati se nalaze u raži, ovsu, kinoi, špagetima, ovsenim pahuljicama, ječmu, ovsenim mekinjama, hlebu od celog zrna i smeđem pirinču.
Komentari