bonapeti.rs»Članci»Dijeta kod Problema»Ishrana kod upale žuči

Ishrana kod upale žuči

AdminAdmin
Glavni urednik
24336
Ishrana kod upale žuči

Kako živeti sa problemima sa žuči nosi sa sobom dosta pitanja. Pre svega pojavljuje se pitanje ishrane. Hrana, kako može da razboli, tako može i da izleči. Na primer, hladna hrana može biti uzrok grčenja pilorusa želuca, što se odmah odražava i na žuč. Pikantne, slane i masne namirnice pojačavaju grčeve, koji se javljaju kao bolispod desnog rebra.

Značajan deo namrnica se dosta vremena zadržava u želucu, pa se na taj način pojačava i produžava sekrecija žuči u crevima.

Savetujemo vam da konzumirate više mesa koja nisu masna. Dobra varijanata su kuvano meso ili meso sa roštilja. Preporučljivo je da konzumirate kuvano povrće, sitan sir i razne kaše. Štetno deluju masne namirnice, dimljena mesa i sirevi, kolači i kifle. Izbegavajte i male količine alkohola, a tu spadju i pivo, kao i suvo vino.

Dozvoljeno je kravlje mleko sa niskom procentom mlečne masti, dijetetski sitan sir, obezmašćeni kravlji sir, sveže kiselo mleko, jogurt, tarator, ali bez belog luka. Strogo su zabranjeni masni i pikantni sirevi, dimljeni i topljeni sir, krem sir, ovčji sir i kiselo mleko.

Što se tiče mesa, dozvoljena je zečetina, teletina, meka govedina, jagnjetina, ali pečena u rerni, kuvana ili na roštilju piletina ili mlada kokoška. Nije preporučljivo da konzumirate životinjske iznutrice, kolenice, sve vrste konzerviranih mesa, kobasice, masne i pržene namirnice i jela, pihtije, dimljene grudi, slaninu, bujone od mesa i divljači.

U svoju ishranu možete uključiti rečnu ribu, koja nije mnogo masna - mrena, klen, šaran, smuđ, pastrmka, štuka - kuvana ili pečena na roštilju. Ne bi trebalo da se konzumiraju masne okeanke ribe - som, jegulja, beluga, palamida, kavijar, riblje paštete, marinirana i dimljena, kao i posoljena riba.

Kada su u pitanju jaja, slobodno jedite belance, a ograničite konzumaciju žumanceta, majoneza, guščijih i pačijih jaja.

Možete jesti gotovo svo povrće, osim spanaća, kiseljaka i zelja, patlidžana i turšija. Nemojte preterivati sa kuvanim kupusom, prazilukom, varivima od pasulja i sočiva.

Od voća je dozvoljeno sve da se jede, ako je dobro sazrelo, sušene jabuke i kruške, sokovi, nektari i kompoti. Zabranjeno je jesti urme, smokve, plave šljive, orahe, bademe, kikiriki i semenke. Ograničite unos ribizle, kupine, borovnice, grožđa, suvog grožđa, sušenih kajsija i citrusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest