Kupine

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196222
Kupine

Kupine su jedno od mnogima omiljenog šumskog voća. Poznato je preko 250 vrsta kupina (Rubus), rasprostranjenih u Evropi, Severnoj Americi i Srednjoj Aziji. Kod nas se može naći između 45-50 vrsta.

Kupinov žbun uglavnom raste u umerenijim klimatskim zonama planete, u šumama i poljima. Kupine su vrlo prilagodljive biljke, i vrlo često se penju po stenama, ogradama i drugim preprekama u vreme rasta. Rastu u Evropi, Aziji, Severnoj i Južnoj Americi, a mogu se naći i u Australiji.

Vrlo je važno ne mešati ih sa dudom. Ova dva ploda su vrlo slična, ali dud raste na drvetu, a kupina je voće, koje raste u žbunu.

Kupine i palačinke

Postoji verovanje da će se čovek, ukoliko prođe ispod svoda žbuna kupine, u određenim danima i satima, izlečiti od bolesti i magija na čudotvoran način. Još od starih vremena, bujno žbunje kupine je bilo nazivano "titanova krv". Naziv potiče iz drevne legende, koja se prenela i do današnjih dana. U vreme bitke, koju je Zevs vodio protiv titana, od krvi koja je tekla je izniklo žbunje maline.

Kultivisane kupine su plod žbuna kupine (Rubus Fruticosus, Rosaceae), vrlo bliskog srodnika jagoda i malina.

Sastav kupina

Ukusne kupine sadrže 4-8% šećera, 0.8-1.4% organskih kiselina, vitamin C, karoten i dr. Ne sadrže natrijum i holesterol, i imaju vrlo nizak sadržaj masti. Osim toga, odlična su izvor biljnih vlakana, vitamina C i folne kiseline. Dobru reputaciju lekovitog sredstva su stekle zahvaljujući visokom sadržaju sola kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa, bakra i natrijuma. U minimalnim količinama se mogu naći i vitamini B1 i B2.

Velika količina vitamina C u kupinama se čuva skoro bez promene pri čuvanju voća, sokova i sirupa. Visok sadržaj kalijuma poboljšava izvlačenje viška vode iz tkiva. Magnezijum, s druge strane, ima antisklerotično dejstvo, a prema sadržaju magnezijuma ih pretiče samo šipurak.

100 g kupina sadrži 43 kcal, što ih čini pogodnim i za dijete za mršavljenje. Vlakna - 5.3 g - su potpuno dijetetska i pomažu varenje.

Izbor i čuvanje kupina

Salata sa kupinama

Dobre kupine su jarko masne boje, bez povreda i uvelog izgleda. Birajte kupine okruglog oblika, jarke boje i svežeg izgleda. Prezrele kupine su meke i vrlo često spljeskane na površini. U većini slučajeva, kupine koje nisu odvojene od drški, nisu zrele.

Najbolje je kupine čuvati poređane u jednom redu u frižideru, najbolje u staklenoj posudi. Obavezno ih operite neposredno pre konzumacije. Dobra vest je da se kupine mogu zamrznuti, a da im to ne nanese štetu nakon raskravljivanja, za razliku od jagoda i malina.

Upotreba malina u kulinarstvu

Slatkiši sa šumskim voćem su nešto čemu bi malo nas moglo odoleti. Sa malinama, jagodama, borovnicama i, naravno, kupinama, se pripremaju vrlo ukusni i sočni kuglofi, ukrasi i nadevi za torte, kao i kremovi i mus.

Da bi izbegli male semenke, možete utrljati kupine kroz cediljku ili ih pasirati i nakon toga iscediti sok. Od kupina se mogu pripremiti i izuzetno korisni sirupi, sokovi, nektari, kompoti, džemovi i slatko, pa čak i vino. Sušene kupine možete dodati u doručak od muslija ili u voćni čaj.

Koristi od kupina

Još su drevni Grci dobro poznavali lekovitu moć kupina. Koristili su listove kupine za jačanje desni. U arapskom svetu se smatralo da listovi deluju kao seksualni stimulant. Rimljani su ih koristili protiv dijareje.

Kupine se koriste za održavanje alkalno-kisele ravnoteže organizma, kod stanja, koja su posledica acidoze - šećernog dijabetesa, bronhijalne astme, rahitisa. Zbog visokog sadržaja tanina, kupine se mogu primeniti i za lečenje dijareje.

Slatko od kupina

Prema poslednjim istraživanjima, kupine pomažu u prevenciji raka debelog creva. Sušene kupine mogu smanjiti količinu tumora kod životinja, koje imaju predispozicije za ovu bolest, za 60%. Osim toga, kupine imaju dokazano antioksidantno i antitumorno svojstvo. Potiskuju razvitak tumora, blokiranjem proteina (beta-katenin).

Naučnici su ustanovili i smanjenje čestoće kolitisa i upale debelog creva, koja može prouzrokovati rak, sa 50%. Stručnjaci preporučuju kupine i kod bolesti srca i hepatobilijarne bolesti. Osim toga, voće poboljšava odbrambene sile organizma kod prehlade, a semenke stimulišu varenje. Kada se piju u obliku soka, kupine deluju umirujuće na srce.

Za ljudsko zdravlje je korisno ne samo voće, već i lišće žbuna kupine. Listovi kupine imaju jaka baktericidna svojstva, i pomažu kod menstrualnih tegoba. Koreni kupina se koriste za lečenje proširenih vena i hemoroida.

Štetnost kupina

Postoje ljudi koji su alergični na maline i jagode, i, naravno, kupine. Čak i oni, koji imaju alergije na druge vrste šumskog voća, treba da budu pažljivi sa konzumacijom kupina. Važno je znati da kupine imaju sklonost da "love" toksične elemente iz zagađenog vazduha. Zato je vrlo važno dobro ih oprati, pa čak i ostaviti u vodi da odstoje.

Ulepšavanje kupinama

Kupina se koristi vrlo često u kozmetici. Odlično je sredstvo za osvežavanje kože i uklanjanje mrtvih ćelija. Ukoliko želite da osvežite i istovremeno tonizujete svoju kožu, usitnite 2 kašike kupina i dodajte 2 kašike pavlake. Postavite masku na lice i ostavite da deluje oko 15 minuta. Uklonite masku tamponom, umočenim u zeleni čaj, nakon čega lice operite mlakom vodom.

Ukoliko želite da date lepu nijansu koži, sameljite jednu šaku lista kupine i stavite ih u toplu vodu. Tako zaparene listove stavite u gazu i postavite na lice 20 minuta. Nije neophodno oprati lice nakon toga.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas