Čir predstavlja nešto poput ranice na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Može biti uzrokovan nezdravom ishranom, koja se izražava u neredovnoj ishrani, konzumiranju jako ljute ili začinjene hrane, stresu. Da biste se osećali dobro bez bolova, ne bi trebalo da jedete hranu koja može da iritira ovu ranu.
Još jedan uzrok čireva je Helicobacter pilori, bakterija koja se taloži u želucu i izjeda njegovu sluznicu. Ova vrsta čira se leči antibioticima, ali da bi njegovo lečenje bilo uspešno, mora se poštovati i dijeta za čir.
Zabranjena hrana kod čireva
Namirnice i pića koje treba izbegavati i čak, ako je moguće, ne konzumirati kako ne bi iritirali sluznicu želuca su:
- mlečni proizvodi - kačkavalj i topljeni i dimljeni sirevi, slani sirevi i sitni sir;
- ljuti začini, biber;
- lovorov list, aleva paprika, piment i ren;
- masno meso, šunka, pastrma, kobasica, slanina;
- tvrdo kuvana jaja, majonez i sva druga jaja osim kokošijih;
- pasulj, sočivo, kupus, boranija, pečurke;
- luk, beli luk, repa, turšije;
- grožđe, trešnje, šljive, lubenice, ribizle, kajsije, suvo voće, limun, pomorandže; grejpfruti;
- kikiriki, bademi, orasi;
- kafa, alkohol, gazirana pića, hladna pića;
- slatkiši koji sadrže beli šećer; džemovi; slatka kolači; paste; čokoladni proizvodi.
Dozvoljena hrana kod čira
Hrana koja je dozvoljena i koja neće izazvati nelagodnost u stomaku je:
- oljušteni paradajz; pečena paprika; bamija - veoma korisna, zbog mukoznih supstanci koje sadrži; salate; zelena salata; krompir; tikvice; šargarepa - sok od šargarepe je veoma koristan i lekovit za takve probleme;
- bundeva, banane, jagode, jabuke; kompoti; voćni pire;
- pirinač: piletina sa pirinčem, spanać sa pirinčem, mleko sa pirinčem;
- mlečni proizvodi (sveže i kiselo mleko, sitni sir, neslani sitni sir, slatka pavlaka);
- nemasno meso, riba, šunka;
- jaja - meko kuvana, poširana, omleti u rerni - ovde vredi napomenuti ograničenje žumanca;
- hleb, dvopek, uskršnji slatki hleb;
- testenine (pečene testenine), grisini, fida, rezanci, proizvodi od soje, ovsena kaša, griz, skrob, obični keks;
- ulje, maslac, maslinovo ulje;
- peršun, so, čubsr, mirođija;
- čaj od kamilice, crvenog ili žutog kantariona, cvet lipe.
Ne preporučuju se kisele stvari kao što su kiseli kupus, turšije, sirće. Takođe zaboravite na prženu hranu, masna jela, testo od maslaca i krastavce.
Sve ove namirnice iritiraju sluznicu želuca.
Jedite polako i veoma dobro žvačite hranu, jer je to nezamenjivi deo dijete za čireve.
Komentari