Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajna ukusnog kadaifa

Tajna ukusnog kadaifa

Veselina GardevaVeselina Gardeva
Pomoćnik kuvara
1023
Tajna ukusnog kadaifa

Kadaif je jedan od najukusnijih orijentalnih deserata, koji su tipični i za bugarsku kuhinju, što je posledica petovekovne vladavine osmanske imperije na ovim prostorima.

Ovaj desert se dobija kada prođe određenu termičku obradu i onda se iskombinuje sa ukusnim kremom, sirupom, orasima i drugim kulinarskim iskušenjima. On može biti i deo slanih jela. Postoji više od hiljadu načina da se ovaj desert napravi i svi oni su različiti. Predstavićemo vam eneke specifičnosti u pravljenju kadaifa.

Kada je reč o slatkom kadaifu, važno je pomenuti da u Turskoj, gde dosta ljudi i kulinara tvrdi da on i potiče iz Turske, ovaj desert se veoma brzo i lako pravi i sa samo nekoliko sastojaka.

Da biste dobili ukusan kadaif, potrebno je da prođete nekoliko etapa u njegovoj pripremi.

Tajna ukusnog kadaifa

Prvo, veoma je važno da se kadaif iseče na sitne komade. On je u sirovom obliku sličan tankoj fidi, koja je duga koliko i same špagete. Zato je potrebno da se isecka. Ako kupite kadaif u radnji, on se često može naći ispečen i gotov da se popari, prži ili da se primeni neki drugi vid termičke obrade.

Kada ste ga iseckali, zagrejte duboku šerpu. Kada dno šerpe bude veoma vruće, isipajte kadaif u šerpu. Potrebno je da sve vreme mešate dok se on peče i da ga gnjiečite rešetkom. To je potrebno da bi se izbeglo da sama namirnica ostane žilava.

Sledeći i poslednji korak je kada se kadaif zapeče i dobije zlatnu boju (treba biti veoma pažljiv, jer može zagoreti za sekundu), njemu se dodaje otopljeni maslac. Ako ćete praviti desert, onda maslac ne bi trebalo da sadrži so.

Kada dodate maslac, potrebno je da nastavite sa mešanjem kadaifa još malo, dok se maslac u potpunosti ne pomeša sa smesom. Ona bi trebalo da bude malo vlažna na kraju. Nakon toga je vaš turski kadaif gotov i možete ga preliti sirupom ili kremom, orašastim plodovima, pa čak i sladoledom. Ovaj postupak je dobar, kako za kadaif kao desert, tako i za kadaif kao slano jelo.

Tajna ukusnog kadaifa

Ovaj korak podrazumeva metodu koji koriste turske domaćice u Turskoj i Turkinje u Bugarskoj. Nemomo zaboraviti da je kadaif turska namirnica. Zato je i najbolje da, kada biramo i spremamo jela određene kulture, da ona budu spremljena na tradicionalni način.

Kadaif je interesantan jer se može kombinovati sa raznim jelima, garnirima i sosevima. Međutim, prava klasika jeste da se on koristi za pravljenje deserata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest