Rebra su jedno brzo, ali veoma ukusno jelo. Dobar su izbor kada se odlučite za roštilj u bašti ili jednostavno ako baš volite svinjetinu sa kostima. Takođe su pogodna opcija za božićnu trpezu - šta može biti ukusnije od rebarca sa sosom, u kombinaciji sa čašom crnog vina?
Otkrićemo vam tajnu ukusnih rebara i kako da ih pripremite...
Izaberite meso
Možete ići na klasiku - svinjska rebra, ali možete napraviti i teleća rebra. Naravno, svinjetina je mnogo lakša, jeftinija i popularnija. Kod teletine su specifičnosti kuvanja malo delikatnije, a i danas je teletina mnogo skuplja od svinjetine na tržištu.
Ne kuvajte ih!

Ne pravite ovu grešku ni pod kojim okolnostima! Nemojte prethodno kuvati rebra. Već godinama postoji popularno verovanje da svinjetinu ili bilo koja rebra treba prethodno kuvati. Ovo je greška, jer postoji rizik da se prekuvaju i postanu pihtijasta. Bukvalno! Ne radite to.
Marinada
Ovo je glavni deo pripremanja rebara. A ovo je i glavna tajna da budu ukusna i prijatna za nepce - dobra marinada! Ako ih niste pravilno marinirali i, što je najvažnije, niste ih ostavili u njoj bar nekoliko sati, nećete dobiti željeni efekat.
Izaberite provereni recept za marinadu
Postoji mnogo opcija za marinade za rebra - klasika je sos za roštilj, ali bilo koje druge eksperimentalne varijacije poput jabuka i limuna su opcija. Medeni sos takođe ide odlično uz svinjetinu i rebarca. Evo nekoliko recepata za marinadu za rebra:
Sos sa medom
Pomešajte med i soja sos, dodajte 1-2 kašike sirćeta, najbolje balzamiko, biber i alevu papriku, i nekoliko malo zgnječenih čenova belog luka, ali možete i bez njih. Trebalo bi da dobijete gustu smesu. Ovu marinadu je najbolje koristiti za podeljena, isečena rebra jer će se bolje zalepiti na njih.
Sa crnim vinom

Ovo je jedna od najpopularnijih marinada, posebno u našim geografskim širinama. Uzmite dobro crno vino, dodajte krupno seckani crni luk, sveže mleveni biber i malo soli. Ostaje samo da se meso marinira.
Roštilj sos
Ovo je klasika. Kečap, med, Vorčesteršir sos, šećer... uopšte možete eksperimentisati sa ukusima. Možete dodati soja sos i malo limuna.
Sa rakijom
Marinada sa rakijom je takođe dobra opcija za svinjetinu. Samo ostavite rebra nekoliko sati potopljena u malo rakije. Ona će postati nežna i sočna.
Pročitajte i koji su prikladni prilozi za rebra, kako začiniti rebra ili kako se pripremiti klasik - pasulj sa rebrima.
Komentari