Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Tajne ukusnog pilava

Tajne ukusnog pilava

Maria SimovaMaria Simova
Autor
219357
Tajne ukusnog pilava

Ko je probao pravo orijentalno jelo sa mesom, pirinčem i začinima sa nazivom pilav, nikada neće zaboraviti njegov ukus i aromu. Pilav je drevno nacionalno jelo Bliskog i Srednjeg Istoka, Centralne Azije i oblasti oko Kavkaza.

Dosta domaćica je probalo da otkriju tajne kako se on sprema. Isprobavaju razne recepte, ali ne ide svima od ruke spremanje ovog kulinarskog remek-dela. Danas ćemo vam otkriti nekoliko tajni, koje će vam pomoći da napravite idealni pilav.

1. Važno je da znate da glavna tajna pilava nije u namirnicama, već u načinu njegove pripreme. Ukus jela zavisi od balansirane kombinacije dveju komponenata - mesa i pirinča.

2. Važna faza u spremanju pilava jeste izbor pirinča i šargarepe. Njihova prethodna priprema i kontinuitet dodavanje je veoma važan. Koje su još namirnice potrebne: meso, ulje, so, voda, pirinač.

3. Za klasičnu pripremu je najbolje da vaš izbor bude ovnujsko (plećka, grudi ili but) meso. Ali ako ne volite ovu vrstu mesa, onda možete koristiti svinjetinu, govedinu, ćuretinu ili piletinu. Teleće meso u ovom slučaju neće dati pravu aromu i ukus jelu.

Tajne ukusnog pilava

4. Pirinač za pilav bi trebalo da ima nizak sadržaj skroba, providan i čvrst. Zrna treba da budu srednje dužine, da najbolje upije vodu i ulje.

5. Ako su meso i pirinač glavne komponente pilava, posle njih sledi povrće, začini i dodatni sastojci, kojima svaka domaćica može da improvizuje. U pilavu, osim luka i šargarepe, možete dodati cela zrna kumina, beli luk, suvo grožđe, sušeno voće. Ne zaboravite ljutu alevu papriku (svežu ili sušenu). Na pijaci se mogu naći razne mešavine za pilav, ali nemojte ih koristiti, jer neće dati pravu nezaboravnu aromu.

6. Ukusan pilav ćete dobiti ako ga spremite sa biljnim uljem (suncokretovim ili uljem od susama).

7. Za razliku od drugih jela, na krajnji rezultat jela utiče i posuda, gde se sam pilav sprema. Najidealnija varijanta je posuda od bakra ili aluminijuma sa debelim zidovima.

Recept za idealni pilav

I sada kada već znate specifičnosti spremanja pilava, probajte da ga spremite. Važno je da znate odnos pirinča, mesa, luka i šargarepe treba da bude 1:1. Ako je jelo posno, onda je poželjno da dodate još malo ulja.

Potrebni sastojci:

meso - 1 kg

pirinač - 1 kg

šargarepa - 1 kg

ulje - 100 ml

beli luk - 1-2 glavice

začini - po želji

Način pripreme:

Tajne ukusnog pilava

Priprema i spremanje jela je za mnoge ljude poseban ritual, ali je pre svega važan pozitivan stav.

Isecite meso na srednje komade, pa ga stavite u posudu sa zagrejanim uljem. Propržite ga dok ne dobije zlatnu koricu, dodajte luk, iseckan na polumesece, pa pržite dok ne dobije braon boju.

Šargarepu isecite na trake, što duže, to bolje. Nemojte rendati, jer to utiče na ukus jela. Pržite ih dok ne budu polugotove. Nakon toga dodajte proključalu vodu, dok ne pokrije meso, dodajte začine i posolite. Smanjite vatru i kuvajte od 40 do 90 minuta, u zavisnosti od vrste mesa.

Pirinač operite oko 5-7 puta i procedite ga kroz sito, kako bi sva voda istekla. Kada je meso gotovo, onda pojačajte vatru i dodajte celu glavicu belog luka (ne čenove), samo uklonite ljusku.

Dodajte pirinač i poravnajte smesu, pa sipajte proključalu vodu u tankom mlazu, tako da smesu pokrijete - 2-3 cm. Ostavite jelo da proključa, nemojte stavljati poklopac, pa onda možete dodati začine. Smanjite vatru na minimum, pa dobro zatvorite posudu, tj. stavite poklopac. Neka se sve dinsta oko 35-40 minuta, ali nemojte mešati jelo.

Poslužite pilav dok je vruć u velikoj okrugloj posudi sa manjim zidovima. Obično se stavlja pirinač, pa onda preko njega meso, beli luk, sušeno voće i druge namirnice, sa kojima se jelo spremalo. Celi dijapazon aroma posipajte iseckanim začinima. Posebno poslužite salatu od svežeg povrća - krastavci, paradajz i repa.

Improvizujte i napravite i vi vaš idelani recept za pilav!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest