Šaran je jedna od najukusnijih riba koja se najčešće pravi za Nikoljdan. Međutim, ako želite da pripremite prženog šarana, ovaj članak je za vas.
U principu, šaran pripada porodici crnoglavih, karakuda i skobalja. Mogu da se nađu u slatkovodim telima tako što se najčešće uzgajaju i raznomžavaju u branama. Međutim, nažalost ove ribe relativno retko dolaze na našu trpezu, zato što više rastu u mulju bara i kada se kuvaju imaju lagan, ali ne toliko prijatan miris. Međtuim, ukoliko se prženi šaran spremi na pravilan način, to će dovesti do zaista "ukusnog" rezultata.
Kako da napravimo savršenog ukusnog šarana?
Kao što smo rekli, kod nas jedemo šarana najčešće za Nikoljdan, ali ništa ne smeta ukoliko želimo da ga spremimo i u ostalo doba godine.
Postoji mnogo recepata i načina za spremanje šarane, ali najbolji i najukusniji način ostaje prženje. A evo i kadko da pripremite ukusnog prženog šarana:
- Naravno, prova stvar koji treba da uradite jeste da očistite ribu od njenih krljušti. Ovo može da bude veoma jednostavno tako što koristite novu kuhinjsku žicu za mućenje i prosto ih istružete. Žica pomaže da ne ostaje krljušt po sudoperi, zato što sve odlazi u nju samu;
- Druga stvar koju treba da uradite je da isečete ribu na komade jednake veličihne;
- Nakon toga stavite komade šarana u duboku posudu i pokrijte je veoma hladnom vodom u kojoj treba da odstoji najmanje dva sata;
- Nakon što vreme isteče, treba daposušite svaki komad posebno papirnim ubrusom;
- U posudi pomeštaj 2 supeen kašike brašna sa 5 supenih kašika kukuruznig brašna tako što u ovi smesu možete da stavite so i crnim bibero kako bi riba mogla da se začini;
- Nakon što ste uvaljali svaki komad, skinite višak brašna;
- Šaran se prži u veoma jako zagrejanoj svinjskoj masti, Tako će šaran biti ukusniji, umesto da se prži sa uljem;
- Ostavite svaki komad isprženog šarana da se ocedi od viška masnoće na papirnom ubrusu;
- Kada poslužujete vašeg šarana, pospite ga sveže ceđenim limunovim sokom i sa garnirungom po vašem ukusu.
A ako ne želite da se bavite prženjem, onda obavezno pogledajte ove varijante za punjenog šarana i pečenog šarana.
Komentari