Malo je ljudi koji ne vole rižoto, koji je postao jedan od zaštitnih znakova italijanske kuhinje. Postoji bezbroj recepata da se rižoto spremi, ali pre nego što prionete na spremanje, važno je da znate neke od tajni njegovog spremanja:
1. Kada spremate rižoto, najbolje je da koristite italijanske sorte pirinča i ni u kom slučaju da to bude pirinač dugog zrna. Na tržištu se mogu naći najrazličitije vrste pirinča, a ako ne nađete neki italijanski, onda neka vaš izbog budu vrste koje imaju okrugli oblik i koje nisu toliko krupne.
2. Najvažnije pravilo kod pripreme rižota je da se bujon, u kome se sprema rižoto, sipa postepeno, a ne odjednom. U mnogim receptima se nakon prženja pirinča dodaje belo vino, pa tek onda se dodaje i bujon.
3. Pre nego što sipaje bujon, budite sigurni da imate dovoljne količine, jer ako ste izabrali neki italijanski pirinač, odnos pirinča i tečnosti treba da bude 1:3. Bujon se sipa tek onda kada ste sigurni da je pirinač upio svu prethodnu tečnost.
4. Nemojte da često mešate pirinač. Trebalo bi da ga mešate jedno ako mislite da će zagoreti i to treba da učinite drvenom kašikom, kako se ne bi oštetila njegova tekstura.
5. Rižoto uvek treba propržiti u maslinovom ulju ili maslacu, a nikada u suncokretovom ulju. Nemojte štedeti na ulju, kako bi pirinač mogao da dobije staklastu boju za vreme prženja. Tek tada možete sipati tečnost, nezavisno od toga da li ćete koristiti vino ili ne.
6. Rižoto se uvek servira dok je topao. U suprotnom, može se pretvoriti u kašu, pa svi napori da ga napravite mogu biti uzaludni.
7. Nezavisno od koje namirnice dodajete rižotu, poželjno je da se sve to sprema odvojeno, kako bi mogli da se posvetite dinstanju pirinča. Obavezno je da budete pored šporeta oko 18-20 minuta. To je neko okvirno vreme, koje vam je potrebno da spremite rižoto.
8. Možete koristiti bujon od mesa, povrća, pečurki ili riblji bujon, tako da ga kombinujete i prilagođavate onome što želite da spremite. Poželjno je da bujon bude domaći, a ne kupovni.
9. Kada rižoto bude gotov, obavezno ga posipajte parmezanom.
Pogledajte i neke od naših predloga za neverovatan rižoto: Rižoto sa vrganjom i parmezanom, Rižoto sa paradajzom, Rižoto sa 4 vrste sira, Rižoto sa kinoom i pečurkama.
Komentari