Klinavče

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k2k
Klinavče

Klinavče /Astragalus glycyphyllos/ je višegodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici mahunarki. Ova biljka je poznata kao slatki grahovac i slatki kozlinac.

Koren ove biljke je vertikalan i ide duboko u zemlju. Stabiljka je ogolela, pa skoro i skroz gola. Listovi su perasti, neparni, a oko sebe imaju manje listove. Cvetovi dostižu dužinu do 12 mm i skupljeni su u grozd.

Plod klinavčeta je izvijeni pasulj, sa krajem koji vodi ka unutra. Semenke su mnogobrojne, u obliku pasulja i crveno-braon boje. Cela biljka ima karakterističan miris, a ukus je malo gorak. Biljka cveta od juna do septembra.

Ova biljka se može naći na teritoriji cele Evrope i Severne Azije. Kod nas se može naći po šumama, žubnju, livadama, a toje sve uglavnom u planinskim predelima, kao i u predelima oko planina.

Istorija klinavčeta

Ova lekovita biljka je bila poznata u Kini, a tamo se i koristila još pre 2000 godina. Koristila se u kineskoj medicini kao sredstvo za poboljšanje odbrambenih funkcija organizma. Prema istočnim narodima, klinavče jača mišiće i poboljšava metaboličke funkcije.

Smatra se i da ova biljka tonizira Či energiju. To je nergija koja se kreće samo ispod kože i kroz mišiće. Zaštitna Či energija cirkuliše kroz potkožna tkiva, obezbeđuje elastičnost kože i adaptivnost energije kože. Ova funkcija je od životne važnosti.

Sastav klinavčeta

U sastav klinavčeta ulazi glicirizin (i u sastav korena), 1-asparagin, gorke materije, manit, dektroza, šećere, 15-20% proteina. U periodu cvetanja ima flavonoide u cvetovima, listovima i lisnim drškama. Ova biljka ne sadrži alkaloide.

Branje i čuvanje klinavčeta

Koriste se i procvetale grančice /Herba Astragali glycyphylli/, koje se sakupljaju za vreme cvetanja cvetova klinavčeta. One se režu za vreme stvaranja ploda do 30 stepeni, sa vrha.

Ne bi trebalo da se beru debele grane ili ogoljeni vrhovi. Plodovi klinavčeta se takođe beru. Dobro sazrele mahune imaju tamnocrvenu ili braon boju - podsećaju na kandže orla.

Kada se pažljivo očisti od primesa, sabrani materijal se suši u prostorijama gde je tamnije i gde ima dosta strujanja vazduha, a gde se materijal raspoređuje u tankom sloju po određenoj površini ili se vezuju snopovi.

Onda se oni kače na kanap i tako se suše. Sušena biljka se čuva u prostorijama, gde ima dosta strujanja vazduha i dobro zapakovan. Od 4 kg svežih strukova klinavčeta se dobija 1 kg sušenog.

Koristi od klinavčeta

Veliki broj koristi od ove biljke su razlog da se ova biljka koristi za razna oboljenja. Klinavče ima adaptogeno, diuretsko, antivirusno, antioksidantno dejstvo, a takođe i moć da širi krvne sudove. Ova biljka se koristi kao stimulator imunog sistema.

Klinavče povećava broj matičnih ćelija u mozgu i limfnim tkivima, podstiče njihovo sazrevanje u aktivnim imunim ćelijama. Takođe, konzumacija ove biljke povećava aktivnost slezine, povećava proizvodnju antitela i povećava proizvodnju hormonskih molekula, koji ukazuju na viruse. Ova biljka štiti jetru i jača želudačno-crevni trakt.

Biljka klinavče

Ova lekovita biljka snižava arterijski pritisak, usporava rad srca, širi krvne sudove srca. Ova biljka potpomaže iskašljavanje, ublažava bolove, deluje antiupalno, podstiče proizvodnju mleka i podstiče znojenje.

Klinavče se koristi za lečenje anoreksije, artritisa, dijabetesa, hipertonije, malarije, upale bubrega, bolnog mokrenja, krvarenja materice i kod izmorenosti. Klinavće pomaže i kod otoka, zadržavanja vode, čireva na koži, koji ne zarastaju, povišene temperature, nedostatka izdržljivosti i sveukupne nemoći.

U kineskoj medicini se koristi samostalno ili u kombinaciji sa drugim biljkama za lečenje fibroze jetre, virusnog miokarditisa i drugih virusnih infekcija, srčane insufijencije, raka pluća, kod bolesti jetre i bubrega, kao i kod amenoreje.

Za unutrašnju upotrebu se ova biljka koristi za jačanje imuniteta, posebno kod osoba kod kojih je on oslabljen, kao što je to slučaj kod HIV-a ili za vreme hemoterapije.

U Kini se klinavče koristi kao klasičan energetski tonik i smatra se da je bolje od ženšena za mlade ljude.

Pošto se povećava pritok krvi ka površini kože, ova biljka je korisna za kontrolisanje znojenja tokom noći, olakšava zadržavanje tečnosti i smanjuje osećaj žeđi. Ova biljka se koristi i za lečenje organa koji su se pomerili.

Narodna medicina i klinavče

Naša narodna medicina preporučuje klinavče kod bolesti materice, belog pranja, za ubrzanje porođaja i odvajanje placente.

U našoj narodnoj medicini se čaj od mladih grančica pri vrhu koristi kod upalnih procesa u želucu i crevima, kod bolova u stomaku i za povećanje mleka kod dojilja.

Ova biljka je efikasna i kod neredovnih menstruacija, kao i kod neplodnosti. Čaj od klinavčeta se pravi tako što se 2 kašike biljke kuvaju sa 1/2 l vode oko 10 minuta. Čaj se procedi i onda se pijepo jedna vinska čaša pre obroka 4 puta dnevno

Takođe, ona se preporučuje kod neplodnosti i to jedna veza isušene biljke (sa sve mahunama) i onda se prelije šoljom vode. Tečnost se kuva dok ne ostane vode za jednu šoljicu, pa se procedi i pije se sve odjednom pre obroka. Preporučuje se da čaj u isto vreme piju i muž i žena.

Od klinavčeta se dobija i tinktura, tako što se 2 kašičice biljke potope u 250 ml vode i tako prenoće. Tečnost se procedi i pije se u toku dana.

Kod steriliteta, upala materice, mioma, belog prannja i prostatitisa je preporučljivo da se ova biljka pomeša sa matičnjakom, zečijim trnom, vetrovaljom, virkom, bokvicom.

Čaj od ove biljne mešavine se dobija tako što se 2 kašičice biljne smese prelije sa 600 ml ključale vode i onda se kuva oko 5 minuta, na tihoj vatri. Kada se ohladi, onda se smesa procedi i pije se na prazan stomak po 150 ml triput dnevno, pola sata pre obroka.

Čaj od korena klinavćeta u kombinaciji sa kineskom anđelikom se koristi za lečenje anemije. Kada se kombinuje sa cimetom, onda se koristi za lečenje prehlade i utrnulosti.

Štetnost klinavčeta

Iako ima dosta korisnih svojstava, klinavče je biljka koja se konzumira samo pod nadzorom stručnog lica.

Ova biljka ne bi trebalo da se koristi ako unosite antikoagulante, antiagregante ili antitrombotičke agense.

Velike količine ove biljke mogu dovesti do nedovoljnog snabdevanja tečnosti, što vodi do preplita creva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Preporučeno

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas