Bonapeti.rs»Članci»Biljke»Gajenje mente u saksiji

Gajenje mente u saksiji

Maria SimovaMaria Simova
Autor
219355
Gajenje mente u saksiji
Fotografija: Ajaydev Singh/Pixabay.com

Menta osvežava ukus hrane i veoma je korisna za varenje. To je jedna od najpopularnijih i najkorisnijih biljaka. Može se gajiti u bašti, ali dobro raste i u saksijama. Reći ćemo vam kako da gajite mentu u saksiji na prozoru.

Menta raste u bašti gotovo sama. Potrebna joj je samo vlažna zemlja i lagana senka. Ponekad naraste toliko da postaje problem. Nažalost, menta ne raste tako lako u saksijama, ali ipak vredi pokušati. Vredi, jer ona ima veoma fleksibilnu upotrebu - i kao začin i kao biljka.

Čaj od mente je glavni način da se smanji težina u stomaku nakon dugog i obilnog obroka (olakšava varenje), ali ovo je samo jedan od načina upotrebe mente. Osušena menta je idealna za čajeve, a sveže lišće je odličan dodatak raznim jelima, od mesa i povrća do deserata. Zato je vredno pokušati da vam je sveža menta uvek dostupna.

Menta u saksiji - kako započeti uzgajanje

Menta se vrlo lako razmnožava sadnicama. U praksi to znači da jednostavno iščupate grančicu sa nekoliko listova i stavite je u vodu. Posle nekoliko dana koreni bi trebalo da budu formirani i vaša sadnica je spremna. Tako da je možete dobiti iz sopstvene bašte ili od poznanika ili prijatelja. Možete kupiti i vezu sveže mente i potrošiti neke od grančica za sadnice. Ova sveža menta se često može naći u prodavnicama zdrave hrane i na pijaci - direktno iz bašte. A ovakva, svakako vredi da se kupi.

Ali kada vreme za svežu mentu prođe, ne morate čekati do sledeće sezone. Možete kupiti mentu u saksiji u supermarketu, samo morate malo da vodite računa o njoj. Menta se može gajiti i iz semena, ali ovaj proces traje mnogo duže od uzimanja iz reznica ili kupovine gotove biljke.

Menta

Šta vam je potrebno da gajite mentu u saksiji

Ako kupujete nanu u supermarketu, obavezno je presadite u veliku saksiju sa dobrom zemljom. Menta prirodno raste na delimično senovitim i vlažnim mestima. Moraćete da obezbedite slične uslove kod kuće. Da biste uzgajali mentu, biće vam potreban prilično velika saksija - menta ima jak koren, pa će joj u maloj saksiji biti tesno.

Treba zapamtiti da menta u saksiji nije biljka koja će trajati ceo život. Ali možete je koristiti nekoliko meseci da začinite omiljena jela kao što su jagnjetina sa mentom i krompir sa mentom, na primer. Pored toga, s vremena na vreme se mogu napraviti nove sadnice od vašeg grma mente. Inače, dobro je posaditi je u dve saksije. Na dnu morate sipati male kamenčiće ili ekspandiranu glinu. Jer iako menta voli vlagu, voda ne bi trebalo da ostane u saksiji. Menta može lako da raste u univerzalnoj zemlji za cveće, ali je bolje sipati malo peska u nju.

U tako pripremljenu saksiju stavite sadnice ili grm kupljen u prodavnici. Inače, ako je kupite u samoposluzi i ostavite u originalnoj saksiji, biće za jednokratnu upotrebu, jer niti je zemlja dobra, niti će saksija obezbediti biljci uslove za dugotrajan rast.

Kada već imate svež začin, možete pripremiti bilo koji recept sa mentom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas