Način pripreme
Brze i jednostavne su zato što su samo od brašna, vode i soli. Ne čekate da testo narasta. Možete čuvati u frižideru u staklenoj posudi sa poklomcem ili uzmite i pecite po dve lopte na primer.
I tako od navedenih sastojaka zamesite elastično testo.
Na brašnom posutoj radnoj površini mesite lepo, oko 5 minuta dok ne dobijete meko i elastično testo.
Nakon toga ga podelite na lopte (kod mene je 8, zato što sam želela da budu manje i da mogu da ih okrećem u rerni). Obilno pospite brašnom i ostavite da odstoje 25-30 minuta, da testo odstoji.
Na brašnom posutoj radnoj površini loptice razvijite oklagijom tanko, u oblik kruga. Ako želite da ih koristite za doner, ostavite ih malo deblje.
Ovde želim da kažem da se mogu napraviti i od integralnog brašna. Za pečenje ima nekoliko varijanti.
1. Pecite u plehu u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni, po 5 minuta sa svake strane. Ako želite da budu prepečene i hrsksve, držite ih više. Kad ih izvadite, namažite ih kravljim maslacem.
2. Tortilje pecite u dobro ugrejanom teflonskom ili tiganju od livenog gvožđa, ili na gril tiganju dok se ne pojave balončići, ili jedan veliki balon odozgo. Okrenite, pecite oko 4 minuta i sa druge strane - pojavljuju se karakteristične braon fleke. Nakon toga skinite tiganj sa vatre i stavite tortilju direktno na plamen i okrećite česti. Jasto se vidi kako se peče, pojavljuju se male fleke :) Na taj način su tortilje prepečenije i veoma hrskave.
3. Ja sam ih prvo pekla u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni na silikonskoj podlozi (može i na papriu za pečenje) dok se ne pojave balončići i braon fleke, nakon toga sam ih stavila na plamen na plinskom špporetu. Gotove sam naprskala sa malo vode i namazala maslinovim uljem. Vlaga pomaže da površina omekša. Po želji možete uviti krpom.
Neka vam je slatko!
Saveti:
1. Što ih više pečete, hrskaviji su.
2. Ako želite da ih koristite kao tortilje za doner, razvucite ih da budu malo deblje i nemojte ih peći mnogo. Takođe možete naprskati vodom i nakon toga uviti u krpu.
3. Lepo je da ih naprskate vodom pre pečenja, ali i posle pečenja. A takođe i da ih namažete kravljim maslacem.