Način pripreme
Tortilje za takos su veoma tanak meskiči hleb, zovu se tortilja pogače, zbog toga što se jedna tortilja peče na tiganju, i okreći sa obe strane.U meksiku se najviše pripremaju od specijalnog kukuruznog brašna, pripremljenog od prethodno kuvanih zrna kukuruza. Tako dobijaju jedan intenzivniji i mnogo specifičan ukus. Ako nemate takvu vrstu brašna, možete ih pripremiti od običnog, pšeničnog.
Prvi korak je da ga prosejemo u posudu i da dodajemo malo po malo od tečnosti i masti. Na kraju stavljamo so i zamesimo elastično, relativno meko testo. Lepo ga umesimo na radnoj površini, koju posipamo maslinovim uljem, da se ne lepi.
Ostavljamo testo, uvijemo u streč foliju, u frižider na jedan sat, nakon toga ga izvadimo i sačekamo da ponovo dobije sobnu temperaturu.
Podelimo ga na jednake delove i svaki razvučemo na što je moguće finije, okrugle pitice. Možemo se poslužiti tanjirom ili drugom okruglom posudom, i prema njoj da isečemo idealan oblik.
Ugrevamo tiganj sa dnom koje se ne lepi i pečemo sa obe strane na umernoj-jakoj vatri, kratko, dok ne dobijemo željenu boju.
Drugi način je da uzmemo šerpu, manjeg prečnika nego tiganj i da namažemo po dnu i sa spoljašnje strane. Tako stavljamo posudu na pogaču, pritisakomo dok se ne zapeče sa jedne strane i okrećemo na drugu, ponavljamo isto. To radimo da bi bila maksimalno fina i da se ne stvore mehuri.
Gotove tortilje vadimo jednu na drugu u korpu, i nakon svake uvijamo čistom pamučnom krpom, da se ne suše i ne lome.
Meksičke tortilje možemo konzumirati ne samo za takos, nego i na druge načine - za fahitas, buritos, kesada, u različitim kombinacijama mesa, ribe, salata ili gvakamole.
Prijatno!