Tortilje za takos

31/03/2018
"Od nas tortilje za takos, od vas nadev, i posle ćemo ih jesti zajedno "
Priprema20 min.
Kuvanje18 min.
Ukupno38 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano2 816
  • Pregledi tokom meseca21
  • Pregledi tokom sedmice21
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g (pšenično ili kukuruzno)
  • voda - 240 ml
  • mast - 2 supene kašike, rastopljena
  • so - 1 kašičica
  • ulje - ili maslinovo ulje, za premazivanje radne površine
* merne jedinice

Način pripreme

Tortilje za takos su veoma tanak meskiči hleb, zovu se tortilja pogače, zbog toga što se jedna tortilja peče na tiganju, i okreći sa obe strane.U meksiku se najviše pripremaju od specijalnog kukuruznog brašna, pripremljenog od prethodno kuvanih zrna kukuruza. Tako dobijaju jedan intenzivniji i mnogo specifičan ukus. Ako nemate takvu vrstu brašna, možete ih pripremiti od običnog, pšeničnog.

Prvi korak je da ga prosejemo u posudu i da dodajemo malo po malo od tečnosti i masti. Na kraju stavljamo so i zamesimo elastično, relativno meko testo. Lepo ga umesimo na radnoj površini, koju posipamo maslinovim uljem, da se ne lepi.

Ostavljamo testo, uvijemo u streč foliju, u frižider na jedan sat, nakon toga ga izvadimo i sačekamo da ponovo dobije sobnu temperaturu.

Podelimo ga na jednake delove i svaki razvučemo na što je moguće finije, okrugle pitice. Možemo se poslužiti tanjirom ili drugom okruglom posudom, i prema njoj da isečemo idealan oblik.

Ugrevamo tiganj sa dnom koje se ne lepi i pečemo sa obe strane na umernoj-jakoj vatri, kratko, dok ne dobijemo željenu boju.

Drugi način je da uzmemo šerpu, manjeg prečnika nego tiganj i da namažemo po dnu i sa spoljašnje strane. Tako stavljamo posudu na pogaču, pritisakomo dok se ne zapeče sa jedne strane i okrećemo na drugu, ponavljamo isto. To radimo da bi bila maksimalno fina i da se ne stvore mehuri.

Gotove tortilje vadimo jednu na drugu u korpu, i nakon svake uvijamo čistom pamučnom krpom, da se ne suše i ne lome.

Meksičke tortilje možemo konzumirati ne samo za takos, nego i na druge načine - za fahitas, buritos, kesada, u različitim kombinacijama mesa, ribe, salata ili gvakamole.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar