Način pripreme
Odaberite zdrave zelene smokve. Operite ih. Probušite iglom na nekoliko mesta i stavite u veliku šerpu punu hladne vode. Kuvajte 3 puta po 5 minuta da se odvoji gorak ukus zelenih smokava.
Merite vreme od trenutka kad provri. Vodu prospite i ponovo sipajte hladnu vodu. Nakon poslednjeg kuvanja smokve stavite u đevđir i prelijte hladnom vodom. Ocedite i ostavite da se ohlade.
Od šećera i vode skuvajte sirup oko 10 minuta. U sirup dodajte smokve i kuvajte na jakoj vatri oko 20 minuta. Nemojte mešati kašikom nego samo skidajte penu rešetkastom kašikom.
Šerpu mrdajte dok se voće kuva. Skinite sa vatre i ostavite 24 sata na sobnoj temperaturi bez poklopca.
Kad prođe 24 sata, ponovo kuvajte dok ne dobijete potrebnu gustinu sirupa. Na kraju dodajte limunsku kiselinu, rastvorenu u 3-4 kašičice vode da se kristali istope. Skinite sa vatre i supajte u suve i tople tegle. Okrenite da se vakumira.
Napomena: Dobila sam oko 4 male tegle slatkog. Ovo slatko ima specifičan ukus i miris i zato nisam dodavala niakve dodatke za ukus.