Turski čajni kolač (Cayli Kek)

Катарина Кнежевић
Катарина Кнежевић
Početnik
20/07/2018
"U turskoj čaj i kolači nisu prosto čaj i kolači, nego prava kultura koju treba da dotaknete "
Priprema15 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno50 min.
Porcije18
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano502
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • crni čaj - 2 kašičice suvi listovi (može cejlonski ili English breakfast)
  • voda - 300 ml
  • jaja - 4 komada
  • brašno - 500 g
  • prašak za pecivo - 2 supene kašike
  • ulje - 250 ml
  • orasi - 200 g
  • šećer - 280 - 300 g
  • vanilin šećer - 2 kesice (16 g)
  • kakao - 3 supene kašike, pune (100 %)
  • sok od limuna - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Stavite vodu u čajnik na vatru i kad provri sipajte u nju listove čaja. Kuvajte 3 minuta, procedite i ostavite čaj da se ohladi.

2. Stavite orahe u blender i sameljite ih, ali ne na kašu, nego na sitne komade (10 sekundi na srednjoj/maksimalnoj brzini, zavisi od vašeg blendera).

3. Uključite rernu da se ugreje do 200 stepeni. Umutite sa šećerom i postepeno dodajte ulje, orahe, crni čaj, kakao, vanilin šećer, sok od limuna i na kraju prosejano brašno sa praškom za pecivo.

4. Smesu sipajte i poravnajte u namazanom plehu 28-30 cm prečnika, količina je dovoljna.

5. Stavite u ugrejanu rernu i pecite oko 30.35 minuta ili proverite čačkalicom za zube.

Servirajte sa lepom kafom ili čajem.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar