Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Torta tenerina sa trešnjama (Tenerina alle ciliegie)

Torta tenerina sa trešnjama (Tenerina alle ciliegie)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2173k214
Torta tenerina sa trešnjama (Tenerina alle ciliegie)
Fotografije: marcheva14
5 / 6
25/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Pogledajte kakvu neverovatnu tortu Tenerinu možete pripremiti za manje od sata, a vi ste seli ispred kompjutera"

Potrebni sastojci

  • crna čokolada - 170 g, za topljenje
  • maslac - 85 g
  • sveže mleko - 20 ml, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 130 g, kristal
  • jaja - 2 komada, L
  • brašno - 45 g, belo
  • so - prstohvat
  • ekstrakt vanile - 1 kašičica
  • trešnje - 150 - 160 g, sveže
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170 stepeni.

Kalup za torte sa obručem, obložen papirom za pečenje prečnika 20 cm.

Ivice kalupa namažite masalcem i pospite brašnom. Izvadite višak brašna iz kalupa.

Trešnje očistite, odvojite koštice, prepolovite i ostavite sa strane sve dok ih ne budete koristili.

U kaserolu sa debelim dnom stavite čokoladu i maslac. Ugrejte na umernoj vatri dok se ne rastopi. Možete staviti na paru. Kad bude gotov, skinite sa vatre i dodajte sveže mleko, mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Ostavite sa strane sve dok ne budete koristili.

Odvojite žumanca od belanaca.

Belanca umutite na penu sa prstohvatom soli, nakon toga dodajte polovinu šećera. Mutite na gust sneg. Ostavite sa strane.

Žumanca umutite sa drugom, preostalom količinom šećera dok ne pobeli. U njih dodajte i čokoladnu smesu u porcijama, neprestano mutite mikserom na niskoj temperaturi. Dobijate laganu baršunastu smesu.

Dodajte i brašno i mutite na niskoj brzini miksera samo dok se ne integriše.

Na kraju dodajte i belanca iz tri puta, mešajte smesu spatulom.

Celu smesu sipajte u kalup, poravnajte. Odozgo poređajte trešnje. Pecite na 170 stepeni oko 40 minuta.

Ne otvarajte rernu za vreme pečenja da bi mogla da se stvori korica.

Vlažnost kolača je suvlja po ivicama, a u centru ostaje mek i vlažan, tako da dug štapić, kada se zabode, treba da izađe sa mrvicama zalepljenim po njemu.

Ostavite da se potpuno ohladi i nakon toga otvorite kalup i izvadite kolač.

Isecite na komade kao i tortu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: