Način pripreme
Operite krompir hladnom vodom, osušite i stavite sa ljuskom u veliku šerpu.
Cilj velike šerpe je da ima više prostranstva prilikom prženja, da bi mogao da se ravnomerno isprži.
Ako nemate veliku šerpu stavite krompir u porcijama. Veći krompir isecite na veće komade.
Sipajte više od 200 ml ulja, dobro je da ih ulje malo pokriva. Šerpu dobro zatvorite aluminijumskom folijom i ivice dobro pritisnite.
Viljuškom napravite rupe u foliji na 4-5 mesta da izlazi para. Stavite na umerenu vatri i s vremena na vreme protresite šerpu da bi ulje moglo da ih preliva. Pržite oko 20 minuta.
Nakon toga skinite foliju, pažljivo promešajte rešetkastom kašikom i pržite dok ne dobijete zlatnu koricu.
Gotov krompir izvadite rešetkastom kašikom, sipajte po ukusu - so, mleveni biber ili beli biber, malo belog luka u prahu i iseckanu mirođiju. Servirajte tople.