Čokoladna torta sa kokosom

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Šef kuhinje
4571412k
Čokoladna torta sa kokosom
Fotografije: Mina Dimitrova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
12
"Kad biste znali kako se lako priprema, uopšte ne biste gubili vreme ispred kompjutera, nego biste odmah otišli u prodavnicu po sastojke"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g
  • kakao - 60 g
  • so - 1/2 kašičice
  • maslac - 150 g
  • šećer - 1 1/2 šolje
  • jaja - 4 komada
  • kiselo mleko - 1 1/2 šolje
  • soda bikarbona - 1 1/2 kašičice
  • esencija vanile - 2 kesice
  • za krem
  • sveže mleko - 150 ml
  • žumanca - 3 komada
  • šećer - 1 šolja
  • so - 1 - 2 prstohvata
  • brašno - 1 supena kašika
  • vanila - 2 kesice
  • maslac - 150 g
  • mlečna čokolada
  • za glazuru
  • tečna pavlaka - 100 g
  • crna čokolada - 50 g
  • za ukras
  • kokosovo brašno
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešajte prosejano brašno, kakao i so. U drugoj posudi pet minut mutite na niskoj brzini miksera maslac i šećer dok ne dobijete smesu kao krem.

Dodajte jedno po jedno jaje. Postepeno dodajte 1/2 smese od brašna, mutite i dodajte polovinu od kiselog mleka, pomešanog sa sodom. Nakon toga ponovo mutite i dodajte drugu polovinu brašna i od kiselog mleka. Aromatizujte vanilom. Sve vreme mutite na niskoj brzini.

Od dobijene smese pecite dve kore oko 25 minuta na 160-180 stepeni. Pleh je prečnika 26 cm, Namazan mašću, obložen papirom za pečenje, on je takođe namazan.

Za krem umutite žumanca, šećer, so i brašno dok ne dobijete krem. Dodajte u sveže mleko koje vri. Mutite neprestano i ostavite da se kuva još 2-3 minuta dok ne dobijete gust krem i dok se šećer ne rastopi.

Ostavite da se ohladi, ali pre toga stavite vanilu. U hladan krem postepeno dodajte maslac i mutite mikserom.

Dodajte i rastopljenu čokoladu i dobro mešajte. Ovako dobijenim kremom namažite prvou koru, preko nje stavite drugu koru i namažite preostalim kremom sa svih strana.

Stavite na 1 sat u frižider, a za to vreme napravite glazuru, na vatri u odgovarajućoj posudi rasptopite crnu čokoladu sa tečnom pavlakom.

Čim se glazura rastopi i smesa postane homogena, prelijte tortu.

Ukrasite kokosovim brašno i ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: