Način pripreme
Svi sastojci treba da su sa sobne temperature.
Dodajte soda bikarbonu u sveže mleko i ostavite je tako oko 15 minuta.
Odvojite belanca od žumanaca. Stavite belanca u suvu i čistu krpu, dodajte so.
Pomoi miksera umutite belanca u gust krem, postepeno dodajte šolju šećera i nastavite mućenje.
U drugoj posudi umutite žumanca sa preostalim šećerom dok ne postanu vazdušasta.
Ujedinite dve smesa. Dodajte istopljeni maslac i sveže mleko sa sodom. Promešajte.
Dodajte kokosovo brašno i brašno sa praškom za pecivo. Zamesite sve da bude homogeno.
U postavljenu posudu za pečenje sa padajućim dnom sipajte smesu.
Pecite na 180 stepeni dok ne bude gotovo. Proveravajte čačkalicom da li je gotovo.
Ohladite koru i isecite je po sredini, da se dobiju dve kore.
Umutite slatku pavlaku mikserom u gust krem. Dodajte kiselu pavlaku, krem sir i zamrznute borovnice.
Promešajte u ujednačenu smesu.
Istopite belu čokoladu (poželjno je da je za poslastičarske svrhe) dodajte kiselu i slatku pavlaku. Ujedinite smesu da se dobije glatka bela glazura.
Sklopite tortu od pavlake mažući je i slepite kore. Zagladite i prelijte površinu glazurom.
Pospite čokoladnim sosom i poređajte sveže borovnice.
Stranice oblepite kokosovim brašnom.
Sjajna torta beli somot sa kokosom i borovnicama!