Rafaelo torta sa kokosom i bademom

Toni AleksovToni AleksovDžedaj19112
10/04/2017
"Fantastična torta sa diskretnim ukusom badema i mirisom kokosa!"
Priprema60 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno105 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano3 487
  • Pregledi tokom meseca20
  • Pregledi tokom sedmice9
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • kora od badema
  • jaja - 6 komada, na sobnoj temperaturi
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 200 g, kristal
  • bademi - 100 g, neoljušteni, mleveni u blenderu
  • brašno - 125 g, belo
  • ekstrakt badema - 1 kapljica
  • bela čokolada
  • bela čokolada - 200 g, za topljenje
  • kokosovo mleko - 45 g, ili 3 kašike iz konzerve
  • maskarpone - 250 g, sobna temperatura
  • pavlaka - 500 g, ohlađena, visok % masnoće
  • šećer u prahu - 30 g
  • kokosovo brašno - 40 g
  • ekstrakt kokosa - 1 kašičica
  • sklapanje torte
  • kokosovo mleko - 240 ml za prelivanje kora, konzerva
  • kokosovo brašno
  • bombone - 5 - 6 komada, po želji, Rafaelo
  • bela čokolada - narendana, može i crna
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 160 stepeni.

Kalup za tortu sa prečnikom 23 cm, nauljen i pokriven hartijom za pečenje, na dnu i sa strane visoku ogradu.

Radi se mikserom

Za koru:

1. Jaja podelite na belance i žumance. Belanca se mute dok se ne pretvore u penu sa jednim prstohvatom soli i onda se postepeno dodaje šećer. Mutite do čvrstih vrhova.

2. Žumanca umutite veoma dobro sa ekstraktom badema i sve odjednom dodajte u belanca. Špatulom pažljivo mešajte do homogene mase.

3. Postepeno dodajte mlevene bademe i na tri porcije brašno. Veoma pažljivo mešajte špatulom, kako masa od belanaca ne bi splasnula. Sipajte masu u kalup za tortu i izravnite. pecite na 160 stepeni oko 45-50 minuta do lepe zlatne boje testa od belanaca. Izvadite iz rerne, ohladite oko 15 minuta i onda izvadite koru na rešetku dok se potpuno ohladi. Kada je kora dobro ohlađena rasecite je na 3 kore.

Za glazuru:

1. Istopite na pari čokoladu sa 3 kašike kokosovog mleka. Ohladite.

2. U posudi, mikserom na manjoj brzini, umutite maskarpone do glatke smese. U njega dodajte čokoladu i promešajte, dok se ne ujednače.

3. Ohlađenu pavlaku umutite mikserom dok ne dobijete čvrst sneg i postepeno dodajte šećer u prahu. Pažljivo, kašiku po kašiku, dodajte pavlaku u čokoladu. Promešajte špatulom. Dodajte i kokosovo brašno.

Sklapanje torte:

Na postolju koji se rotira, da bi Vam bilo lakše, postavite tanjir za tortu, sa krajevima prekrivenim papirnim trakama. Na tanjir postavite koru i prelijte je 1/3 kokosovog mleka da se dobro napoji, a odozgo špatulom postavite krem od belanaca i badema i dobro ga rasporedite.

Poklopite drugom korom, koju isto prelijte kokosovim mlekom i prekrijte kremom, postavite treću koru i ponovite istu proceduru. Preostali krem iskoristite da prekrijete celu tortu i sa strane. Odozgo i sa strane prekrijte tortu kokosovim brašnom. Sklonite trake od papira.

Ukrasite tortu strugotinama od čokolade. Ohladite tortu 24 sata u frižideru.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar