Zdrav i ukusan uskršnji kolač

27/07/2018
"Dosta smo se potrudili, ali rezultat vredi - provajte ovaj neverovatno zdrav i ukusan uskršnji kolač "
Priprema60 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno100 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano787
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg i dodatno ako se testo lepi
  • jaja - 6 komada
  • sveže mleko - 250 ml
  • šećer - 250 g
  • maslac - 200 g
  • kora od limuna - od 1 limuna
  • sveži kvasac - 1 kockica
  • ekstrakt - 1 kašičica, ukuspo izboru
  • rum - 1 supena kašika, ili rakija
  • so - 1 prstohvat
  • belanca - 1 komad, za premazivanje kolaća pre pečenja
  • nadev
  • ratluk - 2 kutije
  • suvo grožđe - 100 g
  • rum - 100 - 150 ml za potapanje suvog grožđa (ili drugi alkohl)
  • šećerni sirup - za premazivanje kolača
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja i šećer, dodajte ekstrakt, rakiju, koru od limuna. Aktivirajte kvasac, izmrvite ga u mlako mleko, dodajte 1 supenu kašiku šećera i isto toliko brašna, promešajte i pokrijte.

Čim se pojave mehurići i kad naraste stavite u smesu od jaja, dodajte polovinu rastopljene masti, prosejano brašno i zamesite meko testo koje se ne lepi.

Pokrijte i ostavite na toplom da se udvostruči. Suvo grožđe potopite u vrelu vodu ili alkohol dok ne omekša. Posle podelite na tri jednaka dela, a svaki na još dva dela.

Napravite fitilje, spljeskajte prstima, stavite komadiće ratluka i suvo grožđe, oceđeno od alkohola i učvrstite, uvijte i upletite. Stavite u visoku pravougaoni kalup za uskršnji kolač, obložen papirom za pečenje. Namažite umućenim belancem.

Nadolazi u rerni na 50 stepeni oko 1 sat ili dok dobro ne popuni kačup i izađe izvan njega. Pecite prvo na 100 stepeni oko 10 minuta, a posle povećajte na 170-180 stepeni oko 35-40 minuta.

Proverite drvenim štapićem, po njemu ne treba da ostaje testo. Kad dobiju zlatnu koricu, pokrijte folijom i nastavite da pečete.

Kad se ispeku, namažite šećernim sirupom i pospite šećerom.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar