Način pripreme
Umutite jaja i šećer, dodajte ekstrakt, rakiju, koru od limuna. Aktivirajte kvasac, izmrvite ga u mlako mleko, dodajte 1 supenu kašiku šećera i isto toliko brašna, promešajte i pokrijte.
Čim se pojave mehurići i kad naraste stavite u smesu od jaja, dodajte polovinu rastopljene masti, prosejano brašno i zamesite meko testo koje se ne lepi.
Pokrijte i ostavite na toplom da se udvostruči. Suvo grožđe potopite u vrelu vodu ili alkohol dok ne omekša. Posle podelite na tri jednaka dela, a svaki na još dva dela.
Napravite fitilje, spljeskajte prstima, stavite komadiće ratluka i suvo grožđe, oceđeno od alkohola i učvrstite, uvijte i upletite. Stavite u visoku pravougaoni kalup za uskršnji kolač, obložen papirom za pečenje. Namažite umućenim belancem.
Nadolazi u rerni na 50 stepeni oko 1 sat ili dok dobro ne popuni kačup i izađe izvan njega. Pecite prvo na 100 stepeni oko 10 minuta, a posle povećajte na 170-180 stepeni oko 35-40 minuta.
Proverite drvenim štapićem, po njemu ne treba da ostaje testo. Kad dobiju zlatnu koricu, pokrijte folijom i nastavite da pečete.
Kad se ispeku, namažite šećernim sirupom i pospite šećerom.