Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Salata od pirinča»Salata od pirinča i tunjevine

Salata od pirinča i tunjevine

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Salata od pirinča i tunjevine
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
2
"Jedan zalogaj je salata, dva - lagana večera, tri - slavlje"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 125 g
  • paradajz - 1 komad
  • tunjevina - 100 g, iz konzerve
  • kiseli krastavčići - 2 komada
  • zelene masline - 12 komada, bez koštica
  • tikvic - 100 g
  • menta - 4 - 5 svežih listova
  • sirće - po ukusu (ili sok od limuna)
  • maslinovo ulje - 50 ml ili po ukus
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Tikvicu isecite na sitne kockice i zajedno sa pirinčem i skuvajte u posoljenoj vodi, oko 20 minuta. Odmah ocedite i prelijte hladnom vodom da se prekine proces kuvanja i da zrna pirinča ostanu cela i tvrda.

Ostavite da se ocede i potpuno ohlade, a za to vreme pripremite sve ostali.

Krastavce isecite na kockice, uradite isto i sa paradajzom, imajte u vidu da on ne treba da bude tvrd. Lepo je da bude mesnat, ako vaš ima više semenki odvojite deo njih da salata ne postane vodena.

Masline isecite na tanke krugove.

Ocedite tunjevinu od tečnosti i masti u konzervi. Stavite je u hladan pirinač, tikvice i dodajte sve ostalo.

Listove mente krupnije iskidajte i deo stavite u salatu, ostalo koristite za posipanje na kraju. Dobro promešajte.

Začinite solju, maslinovim uljem i sirćetom ili sokom od limuna (ja stavljam oboje, bude izuzetno).

Servirajte kao ukusnu, svežu letnju večeru ili ručak.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: