Način pripreme
Prvo pripremite morske plodove da se ohlade kad ih budete dodavali u salatu.
Školjke stavite na jaku vatru sa malo maslinovog ulja i čim se otvore odmah ih skinite.
U istom tiganju zapecite škampe na kratko - kad izgube providnost i pobele, odmah iz sklonite.
Sipu skuvajte dok ne omekša u posoljenoj vodi na umerenoj/tihoj vatri. Vreme koje se kuva će varirati u zavisnosti od debljine sipe.
Gotova je kada probodete viljušku i ona slobodno ulazi i sipa je mekana. Ostavite je da se ohladi u vodi, da bi ostala krhka i da se ne suši i požuti.
U posudu stavite listove salate, oprane i osušene. Isecite paradajz i smokvu u njih, začinite sokovima citrusa, maslinovim uljem, solju i balsamiko sirćetom.
Odvojite školjke od ljuštura, a hladnu sipu isecite na sitne komade.
Sve sipajte zajedno sa škampima i lagano promešajte.
Pospite miksom semenki i origaom, završite maslinama i servirajte.
Prijatno!