Način pripreme
Pripremite školjke: sastružite školjke i operite tekućom vodom. Sipajte u tiganj, dodajte pola šolje belog vina, poklopite i ostavite da se otvore na umerenoj vatri. Sačuvajte neke školjke sa ljušturom, a sve ostale očistite. Filtrirajte tečnost za kuvanje.
Očistite praziluk. Isecite na pola, operite tekućom vodom da odvojite sve tragove zemlje: osušite i isecite.
U šerpi propržite praziluk nekoliko minuta sa uljem i ljutom paprikom. Deglazirajte preostalim belim vinom, dodajte školjke i škampe (odmrznute) 1/2 šolje filtritane tečnosti, paradajz (isečen na kockice) i nastavite da kuvate na tihoj vatri oko 10 minuta. (Ako je potrebno dodajte so).
U međuvremenu skuvajte špagete u posoljenoj vodi. Dodajte pavlaku u školjke i škampe, kuvajte nekoliko minuta i isključite ringlu. Ocedite testeninu u tiganj, dodajte peršun i promešajte. Špagete sa morskim plodovima servirajte tople.
Prijatno sa Testeninom sa plodovima mora i francuskim sosom - odlične špagete sa školjkama.