Način pripreme
U šerpicu sa 1 l hladne vode stavite krupno iseckanu šargarepu, raspolovljenu glavicu luka i stručak celera.
Dodajte 1 kašičicu soli i skuvajte bujon od povrća, 15 minuta.
U tiganj sipajte čašu maslinovog ulja, dodajte sitno iseckana 2 čena belog luka i prstohvat peršuna. Kratko prepržite, nakon toga dodajte miks od morskih plodova.
Pržite još 2-3 min, sipajte 2-3 supene kašike belog vina i nakon što ispari alkohol, dodajte isečene polovine paradjza i paradajz pire.
Sos kuvajte 10 min. Začinite prstohvatom bibera i prstohvatom aleve paprike po želji.
U plitku široku šerpu sipajte 8 supenih kašika pirinča. Zapecite na suvom 5 minuta, mešajuću da zrnca ne zagore.
Sipajte 2-3 kutlače bujona od povrća i kuvajte dok pirinač ne apsorbuje vodu, a ukoliko je potrebno dolijte još bujona.
Malo pre nego što skinete posudu sa vatre, dodajte sos od morskih plodova i paradajz u pirinač i dovršite kuvanje ukusnog pirinča.
Pirinač treba da bude al dente, zato se prdržavajte uputstava za kuvanje.
Obično 13-14 minuta bude dovoljno.
Servirajte rižoto sa morskim plodovima i paradajzom dok je topao sa čašom belog vina!
Neka vam je slatko!