Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Rižoto»Rižoto sa morskim plodovima i paradajzom

Rižoto sa morskim plodovima i paradajzom

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871882k124
Rižoto sa morskim plodovima i paradajzom
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
27/07/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Neverovatni rižoto sa morskim plodovima - zaljubićete se"

Potrebni sastojci

  • morski plodovi - 300 g, miks
  • pirinač - 8 supenih kašika
  • paradajz - 5 - 6 komada, pikadili ili čeri
  • paradajz pire - 2 supene kašike
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - prstohvat
  • biber - prstohvat
  • maslinovo ulje - 1 šoljica
  • so
  • beli vino - 2 - 3 supene kašike
  • za bujon od povrća
  • šargarepa - 1 komad
  • luk - 1 glavica
  • celer - 1 stručak
  • voda - 1 l
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpicu sa 1 l hladne vode stavite krupno iseckanu šargarepu, raspolovljenu glavicu luka i stručak celera.

Dodajte 1 kašičicu soli i skuvajte bujon od povrća, 15 minuta.

U tiganj sipajte čašu maslinovog ulja, dodajte sitno iseckana 2 čena belog luka i prstohvat peršuna. Kratko prepržite, nakon toga dodajte miks od morskih plodova.

Pržite još 2-3 min, sipajte 2-3 supene kašike belog vina i nakon što ispari alkohol, dodajte isečene polovine paradjza i paradajz pire.

Sos kuvajte 10 min. Začinite prstohvatom bibera i prstohvatom aleve paprike po želji.

U plitku široku šerpu sipajte 8 supenih kašika pirinča. Zapecite na suvom 5 minuta, mešajuću da zrnca ne zagore.

Sipajte 2-3 kutlače bujona od povrća i kuvajte dok pirinač ne apsorbuje vodu, a ukoliko je potrebno dolijte još bujona.

Malo pre nego što skinete posudu sa vatre, dodajte sos od morskih plodova i paradajz u pirinač i dovršite kuvanje ukusnog pirinča.

Pirinač treba da bude al dente, zato se prdržavajte uputstava za kuvanje.

Obično 13-14 minuta bude dovoljno.

Servirajte rižoto sa morskim plodovima i paradajzom dok je topao sa čašom belog vina!

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: