Način pripreme
1. Oljuštite škampe i sve ljuske i glave stavite na vatru sa delom maslinovog ulja da se prži 3 minuta. Sipajte vodu i kuvajte 20 minuta na umerneoj vatri. Gotov bujon procedite kroz finu cediljku.
2. Iseckajte luk, mladi beli luk, lignje i sipu sitno. Ugrejte sa preostalim maslinovim uljem i u njega prvo stavite luk, čim postane providan dodajte beli luk i morske plodove (sipu i lignje) i pržite 5-6 minuta.
3. Sipajte pirinač arborio, mešajte 2 minuta, nakon toga sipajte vino i kuvajte kratko sa otvorenim poklopcem da alkohol ispari.
4. Sipajte 500 ml bujona iz škampa i kuvajte dok ga ne upije, mešajte četo da se olakša odvajanje skroba i dok ne dobije kremastu strukturu, tipičnu za rižoto. Nakon što upije bujon, sipajte još 300 ml i ponovo mešajte dok se upije tečnost (ceo proces oko 15 minuta, ne više).
5 . Dodajte oljuštene škampe, so i maslac, isečen na male komade i kuvajte još 1-2 minuta.
6. Gotov kremasti rižoto sa morskim plodovima, ali sa jasno rasporedeđenim zrnima pirinča (pirinače ne treba da bude kašast nikad) rasporedte u porcije i svaku pospite fino izrendanim parmezanom.
Prijatno!