Način pripreme
Očiste se i operu listovi bosiljka. Stavljaju se u blender zajedno sa pola šolje parmezana i blago zapečenim pinjolama, belim lukom, soli i biberom.
Pasira se iz nekoliko puta. Tokom pasiranja se naliva maslinovo ulje u tankom mlazu. Pesto je gotov.
Špageti se skuvaju prema uputstvu na pakovanju u posoljenoj vodi.
U šerpu se sipaju pavlaka i maslac. Zegrevaju se do tačke ključanja i sklanja se sa ringle.
Dodaje se preostali deo parmezana, meša se dok se ne istopi i dobije se homogena smesa.
U dubokom tanjiru za serviranje se servira testenina, i tu je trenutak da se doda isečen sušeni paradajz - on je po izboru, i obilno se preliva sosom od pavlake i pestom po želji.
Serviraju se vrući.
Istini na volju ne volim mnogo pesto, najviše zbog arome pinjola, jaka je i zato više volim običan sos sa pavlakom, maslacem i sirom.