Način pripreme
Danas predlažemo ideju za ukusan i zdrav hleb koji ćemo spremiti sami. Kad koristimo dobre sastojke i svi sastojci su provereni, rezultat će neminovno biti uspešan. Bogat vlaknima, magnezijumom, cinkom, vitaminima iz B grupe, vitaminima E i A. Laneno brašno je sastojak koji je ostao nakon hladno presovanog semena. Sadrži korisne zasićene masne kiseline, ali u manjoj koncentracji.
U dubokoj posudi se pomešaju dve vrste brašna (prethodno prosejana), suvi kvasac, so, šećer i semenke.
Dodajemo vodu koja treba da je blago topla, ali ni u kom slučaju vruća i zamesimo.
Nakon što se oblikuje testo, prebacujemo na radnu površinu ili dasku i zamesimo dobru. Možemo da dodamo malo brašna ako je neophodno, ali ne preterujemo da se ne dobije tvrdo testo.
Ostavljamo testo da naraste i nakon toga oblikujemo hleb sa još malo brašna.
Namastimo pravougaonu posudu za kolač i stavljamo hleb unutra. Mažemo dobro i gornju površinu hleba. U ovoj etapi po želji možete da pospete i sa jos semenki.
Ostavljamo da naraste još jednom.
Pečemo u jako zagrejanoj rerni na oko 220 stepeni prvih 20 minuta, nakon čega smanjujemo na oko 180 i pečemo još 20-25 minuta.
Stepeni variraju u zavisnosti od rerne i veličine hleba.
Sečemo hleb samo kad se potpuno ohladio.
Pažnja: Testo sa lanenim brašnom uvek bude malo lepljivo zbog sadržaja karakterističnog za sluzavu materiju lana.
Hleb, spremljen od ražanog brašna, ima tamniju boju, slabo razvijenu poroznost, lepljivost i vlažnost.
Uprkos tome, kombinacija ova dva brašna daje veoma ukusan i koristan hleb.