Način pripreme
Ćuretina je bez kostiju i oblikovana u šnicle iz mesare. Operemo meso i dobro ga osušimo, sačuvamo kožu.
U avanu izrvimo himalajsku so sa isečenim ruzmarinom i zrnima bibera. Utrljamo stojke po mesu sa obe strane.
Preostali deo dodajemo u maslac, koji je bio na sobnoj temperaturi. Meso začinimo 1 sat. Za to vreme pripremamo marinadu od navedenih sastojaka. Mešamo ih dok ne dobijemo homogenu smesu.
Istresemo šnicle od soli i ruzmarina i potopimo ih u aromatičnu smesu. Najbolje da odstoje jednu noć. Stavljamo ih u smesu, dodajemo marinadu, dobro zavežemo i stavljamo u posudu u frižider.
Kad se temperature izjednače i kad se otpusti ocedimo ga iz marinade i stavljamo na drvenu dasku da se ne bi klizalo prilikom obrade. Maslacem pomešanim sa origanom namažemo površinu mesa.
Sa strane gde je koža stavljamo između kože i mesa po 1 kašičicu maslaca.
Pripremamo gril pleh sa dnom koje se ne lepi i natrljamo površinu čenovima belog luka. Stavljamo ćuretinu sa kožom na dole. Za vreme termičke obrade maslac ispod se rastapa i miris je neodoljiv.
Prelivamo belim vinom i pečemo u rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo. U procesu pečenja pomešamo meso sa sosevima, uz pomoć kašike ih okrećemo nekoliko puta da bi ostale sočne. Pečemo dok ne porumene.
Pre serviranja ostavljamo da odstoje 30 minuta. Serviramo tople sa salatom od povrća i mnogo limuna.