Način pripreme
Prvo operem filee, dobro odmrznute, i ređam u posudu sa poklopcem, posipane solju otprilike 6 sati.
Operem ih od soli, i stavljam ih u posudu sa jednakim količinama vode i sirćeta 1:1. Tako ponavljam ovaj postupak dva ili tri puta, pri čemu stoje u ovoj smesi barem po dva sata.
Ocedim filete u đevđiru i na kuhinjskom ubrusu. U posudi sam napravila smesu od začina i počinjem sa uvaljivanjem filea jedan po jedan sa svih strana. Ako potrošite smesu, možete napraviti i novu i tako dok ne uvaljate u začine sve filee.
Nanižite svaki file na debeli konac ili na neki drugi način i zakačite na provetreno meso da se suše. Suše se barem nedelju dana, posle se uvijaju streč folijom jedan po jedan i ostavljaju se u fiokama za voće u frižideru. Tamo je generalno najhladnije.
Ako ih brzo ne potrošite, ovo suvo meze može tako da stoji i dva ili više meseca, ali nastavlja da se suši i postaje veoma tvrdo. Tako opisan recept možete da probate i sa svinjskim fileom od ribića.
Ali oni su gušći i iziskuju više vremena na provetrenom mestu. A piletina i ćureći file se suše mnogo brzo. Probajte, nećete zažaliti.
Suvo meze od ćurećeg filea je veoma ukusno.