Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Sušeno meso»Suvo meze od ćurećeg filea

Suvo meze od ćurećeg filea

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Šegrt
5114453
Suvo meze od ćurećeg filea
Fotografije: Niki Zhelyazkova
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Druga je stvar da čovek pojede ukusno meze od ćurećeg filea"

Potrebni sastojci

  • ćureći file - 5 - 6, zamrznuti
  • so - 1 kg, obična ili morska
  • sirće
  • voda
  • začini - čubar, crni biber, aleva paprika, kumin, kari i drugi...
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo operem filee, dobro odmrznute, i ređam u posudu sa poklopcem, posipane solju otprilike 6 sati.

Operem ih od soli, i stavljam ih u posudu sa jednakim količinama vode i sirćeta 1:1. Tako ponavljam ovaj postupak dva ili tri puta, pri čemu stoje u ovoj smesi barem po dva sata.

Ocedim filete u đevđiru i na kuhinjskom ubrusu. U posudi sam napravila smesu od začina i počinjem sa uvaljivanjem filea jedan po jedan sa svih strana. Ako potrošite smesu, možete napraviti i novu i tako dok ne uvaljate u začine sve filee.

Nanižite svaki file na debeli konac ili na neki drugi način i zakačite na provetreno meso da se suše. Suše se barem nedelju dana, posle se uvijaju streč folijom jedan po jedan i ostavljaju se u fiokama za voće u frižideru. Tamo je generalno najhladnije.

Ako ih brzo ne potrošite, ovo suvo meze može tako da stoji i dva ili više meseca, ali nastavlja da se suši i postaje veoma tvrdo. Tako opisan recept možete da probate i sa svinjskim fileom od ribića.

Ali oni su gušći i iziskuju više vremena na provetrenom mestu. A piletina i ćureći file se suše mnogo brzo. Probajte, nećete zažaliti.

Suvo meze od ćurećeg filea je veoma ukusno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: