Način pripreme
Operite, posušite ćureće batake i istrljajte ih alevom paprikom. Zapečatite u maslinovom ulju dok ne postanu zlatkasti sa svih strana, nakon toga ih izvadite na tanjir i ostavite sa strane.
U zagrejanu masnoću stavite maslac i kada se istopi, dodajte povrće naseckano na kockice. Propržite ih i nakon toga dinstajte sa vinom.
Vratite meso, pokrijte vodom i kuvajte na tihoj vatri otprilike sat vremena i 20 minuta ili dok ćuretina ne počne da se odvaja od kosti. Izvadite je i očistite od kostiju, a povrće pasirajte u gladak krem.
Začinite solju i po želji razredite sa malo vode ili bujonom od povrća. Možete da stavite i pavlaku.
Na kraju napravite crni pirinač: Skuvajte ga u vodi (prema uputstvima sa pakovanja) u koju ste stavili izrendani đumbir, limunska trava i so.
Servirajte jelo tako što u svaki tanjir/porciju stavljate po jednu kutlaču sosa, a na njega pirinač oblikovan u prsten. Iskidano ćureće meso resporedite sa strane i pospite sa sušenim listovima kroijandera.
Veoma ukusna ćuretina sa pirinčem Basmati i sosom!
Prijatno!