Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Ćuretina»Ćuretina sa Basmati pirinčem i sosom

Ćuretina sa Basmati pirinčem i sosom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Ćuretina sa Basmati pirinčem i sosom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
07/03/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
6
"Ćuretina sa Basmati pirinčem i sosom definitivno je jelo koje ćemo sačuvati u Omiljenim! Napravite ga i vi po želji"

Potrebni sastojci

  • ćureći bataci - 3 komada
  • crni biber - 1 kašičica, sveže mleven
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • korijander - po ukusu
  • šargarepe - 2 komada, listovi
  • Za sos
  • luk - 1 glavica
  • praziluk - 1 struk
  • batat - 1 komad (ne mnogo veliki)
  • beli luk - 1 čen
  • paradajz - 1 komad
  • paškanat - 1 komad
  • kravlji maslac - 3 supene kašike
  • belo vino - 200 ml
  • so - po ukusu
  • Za pirinač
  • đumbir - 1 kriška, od svežeg korena (3 cm)
  • limunska trava - 1 struk (ili 1/2 kašičice u prahu)
  • so - 1 kašičica
  • basmati pirinač - 300 g
* merne jedinice

Način pripreme

Operite, posušite ćureće batake i istrljajte ih alevom paprikom. Zapečatite u maslinovom ulju dok ne postanu zlatkasti sa svih strana, nakon toga ih izvadite na tanjir i ostavite sa strane.

U zagrejanu masnoću stavite maslac i kada se istopi, dodajte povrće naseckano na kockice. Propržite ih i nakon toga dinstajte sa vinom.

Vratite meso, pokrijte vodom i kuvajte na tihoj vatri otprilike sat vremena i 20 minuta ili dok ćuretina ne počne da se odvaja od kosti. Izvadite je i očistite od kostiju, a povrće pasirajte u gladak krem.

Začinite solju i po želji razredite sa malo vode ili bujonom od povrća. Možete da stavite i pavlaku.

Na kraju napravite crni pirinač: Skuvajte ga u vodi (prema uputstvima sa pakovanja) u koju ste stavili izrendani đumbir, limunska trava i so.

Servirajte jelo tako što u svaki tanjir/porciju stavljate po jednu kutlaču sosa, a na njega pirinač oblikovan u prsten. Iskidano ćureće meso resporedite sa strane i pospite sa sušenim listovima kroijandera.

Veoma ukusna ćuretina sa pirinčem Basmati i sosom!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: