Srnetina sa pečurkama

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
10k
99
652
02/10/2018
"Korak po korak spremićemo zajedno najukusnije srneće meso "
Priprema30 min.
Kuvanje120 min.
Ukupno150 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 707
  • Pregledi tokom meseca21
  • Pregledi tokom sedmice7
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • srneće meso - 1, 5 kg
  • pečurke - 600 - 700 g
  • vino - 2 šolje
  • beli luk - 6 čenova, očišćen
  • maslac - 100 g
  • Za mariniranje
  • voda - 1 litar + 1 šolja vina ili više
  • sirće - 200 ml, jabukovo (ili belo)
  • celer - 1 parče
  • selen - list
  • lovorov list - 2 komada
  • piment - nekoliko zrna
  • biber - 12 zrna
  • so - 1 kašika, ravna
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite sve sastojke za marinadu da provru i nakon što se prohladi natopite srnetinu isečenu na krupne parčiće u njoj tokom jedne noći ili najmanje 2-3 sata.

Nakon toga ga izvadite i osušite. Pospite ga sveže mlevenim biberom, sa malo krupne soli, natrljajte ga sa malo belog luka ili ga po želji špikujte sa belim lukom.

Stavite ga u posudu za pečenje i prelijte šoljom crnog vina i mlazom masnoće. Stavite ga da se peče pod folijom dok ne bude gotovo u umereno zagrejanoj rerni.

Odvojeno stavite preostalu šolju vina da se redukuje u posudi na ringli.

Pečurke se očiste, iseku se i izdinstaju dok ne omekša beli luk u zagrejanom maslacu. Začinjavaju se solju i biberom.

Nakon što parčići srnetine budu gotovi, vade se, a posuda sa sosom u njoj se stavlja na ringli i dodaje se redukovano vino.

Po želji može da se zgusne sa malo brašna, ali možete i da propustite. Sos se meša dok se ne zgusne, začinjava se sa više sveže mlevenog bibera i ako je neophodno solju. Nakon toga se procedi kroz sito da bude finiji.

Svako parče srnetine se seče na žilijen, prelivaju se sosom i serviraju sa aromatičnim pečurkama.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar