Način pripreme
Sastojci su dovoljni za 4 teglice od po 450 mililitara. Da biste spremili džem, treba da budete sigurni da su posude s kojima radite apsolutno čiste. Za tu svrhu najbolje je da otkuvate tegle, poklopce, kutlaču ili levak za punjenje i rešetkastu kašiku za otklanjenje pene.
Sipajte šećer u plitku posudu za pečenje i zagrejte oko 20 minuta u prethodno zagrejanoj slaboj rerni. Dok se šećer topi sipajte očišćene i od koštica odvojene šljive u duboku šerpu, dodajte 300 ml vode i disntajte na slaboj vatri dok voće ne omekša.
U omekšalo voće dodajte i sitopljeni šećer i energično mešajte. Kuvajte na umerenoj vatri dok se džem ne zgusne. Isključite ringlu i ostavite smesu bar 10 minuta da se ohladi i tek nakon toga sklonite penu pomoću rešetkaste kašike.
Gotov džem se sipa u suve, prethodno zagrejane tegle.