Način pripreme
Operite suve šljive ostavite ih u većoj posudi. Dodajte dovoljnu količinu vode da pokrije suve šljive i jos jedan litar vode. Ostavite tako sledecih 12 sati, i bolje cele noći, ujutro odvojite sve koštice i plodove vratite u vodu.
Dodajte šećer i vanilin šećer i mešajte polako i jednolično, dok se sav šećer ne otopi. Kuvajte na blagoj vatri, do vrenja. NE ZAGREVAJTE DO VRENJA DOK SE SAV ŠEĆER NE OTOPI POTPUNO.
Zatim zagrejte jako oko 20 minuta, proverite da li je džem gotov tako što ćete uzeti malom kašičiom određenu količinu džema, stavite ga na hladnu površinu i onda proverite konzistenciju pekmeza prstom.
Stavite dovoljno staklenih tegli i poklopaca u rernu, zagrejte na temperaturi od 80 do 100 stepeni najmanje 30 minuta,
Postavite tegle na drvenu podlogu i punite do gotovo vrha, utisnite štapić cimeta u džem, zatvorite teglu, pokrijte tegle peškirom i ostavite dok se ne ohlade, proverite da su sve tegle dobro zatvorene, džem će dugo ostati svež.
Komentari