Način pripreme
Sade su jabuke u izobilju, spremite jabukovo sirće. Tegla od tru litra se puni do tri četvrtine zapremine opranim i isečenim parčićima jabuka.
U posudi sa vodom se pomešaju šećer i med i sipa se u teglu. Sipa se prokuvana ohlađena voda da prekrije voće i odtvor se zatvara gazom ili tilom, stegnuto lastišem.
Treba da se dobije sirćetna gljiva i 1-2 puta na dan da se meša drvenom kašikom 7 dana. Ostavlja se i nakon 6 nedelja se procedi.
Gljiva se čuva u frižideru i može da se koristi kod sledećeg pravljenja sirćeta, kad se dodaje u gore nabrojane sastojke. Kada se stavlja gljiva, sirće bude brže gotovo. Tečnost će biti mutna, ali tako treba da bude.
Nakon 10 dana se formira i talog, ponovo se procedi i to je vaše domaće jabukovo sirće.
Ako ga ostavite godinu dana, izbistriće se, ali ko će da čeka toliko. Upotrebljava se pri kuvanju, za lekovite recepte, za skidanje krvnog pritiska i suvišnih kilograma.