Pogača uvijeni cvet

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
18730673
Pogača uvijeni cvet
Fotografije: Ralitsa Georgieva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Pogača, lepa kao cvet i neopisivo ukusna"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 40 g
  • brašno - oko 800 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • kiselo mleko - 200 g
  • soda - 1 prstohvat
  • ulje - 30 ml
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • jaja - 1 komad
  • belanca - 1 komad
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • ulje - 1 supena kašika
  • po želji
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešamo kvasac u mlakom mleku. U njega stavljamo šećer i ostavljamo na toplom da se aktivira.

Brašno i so prosevamo. U sredini pravimo udubljenje i stavljamo ostale sasojke: kiselo mleko, pomešano sa sodom i umućenim jajtom sa uljem. Zamesimo meko testo. Ako je potrebno možemo dodati još brašna. Ostavljamo da nadođe.

Testo premesimo i podelimo na 3 lopte. Prvu razvučemo i namažemo uljem, drugu razvučemo, stavljamo na prvu i rakođe namažemo uljem. Treću razvučemo i stavljamo na ostale.

Sve tri razvučemo da budu prečnika kao i pleh u kome ćemo peći. U sredinu stavljamo okruglu čašu i od nje prema svakoj ivici sečemo na 16 delova. Svaki par uvijamo u suprotnom smesu tj. fitilj u levoj ruci okrećemo na levo, a u desnoj ruci na desno, i ivice učvrstimo.

Tako oblikujemo 8 listića u oblik cveta.

Ostavljamo ponovo da nadođe i nakon toga mažemo smesom od žumanca, svežeg mleka i ulja. Po želji možemo posuti susamom.

Pečemo na 220 stepeni oko 30-40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: