Način pripreme
Pomešajte mlaku vodu sa izmrvljenim kvascem, promešajte i ostavite 10 minuta da se aktivira.
Prosejte brašno i dodajte so, umućeno jaje, ulje i ugrejano sveže i kiselo mleko. Dodajte kvasac i zamesite meko testo, ostavite ga pokriveno krpom na toplom 40 minuta.
Premestite testo i podelite ga na 2 jednaka dela. Od jednog dela odvojite parče manje od polovine, dobijate tri komada različite veličine.
Najveći deo podelite na 4 oblikovane lopte. Razvijte ih na okrugle kore i stavite jednu na drugu, između namažite mekanim maslacem, onu na vrhu nemojte mazati.
Razvijte gomilicu od kora i na veću koru, preko brašnom posute radne površine. Podelite koru na 8 trouglova uz pomoć noža za picu. Napravite nožem prorez u sredini svakog trougla i prođite oštricom preko njega dva puta.
Od širokog dela uvijte kiflice. Poređajte kiflice u krug, sa unutrašnje strane ivica pleha prečnika 28 cm, obložen papirom za pečenje.
Drugi deo podelite na 8 jednakih delova i oblikujte loptice i poređajte sa unutrašnje strane kiflica u krug.
Od poslednjeg dela odvojite od testa malu ping-pong lopticu, a preostalo podelite na dve oblikovane lopte. Podelijte dve jednake lopte na kore, zalepite ih jednu na drugu, između namažite mekanim maslacem.
Razvucite ih na veću koru i isicete na 8 trouglova. Napravite prorez u sredini trouglova, prođite oštricom kroz njega, dva puta. Poređajte između loptica tako da se oblikuju listići cveta, a u sredinu pleha stavite malu ping-pong lopticu.
Ostavite tako oblikovanu pogaču majski cvet na toplom 30 minuta, namažite umućenim žumancem i mlekom i pospite semenkama maka i susama.
Pecite pogaču u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije zlatnobraon boju oko 35-40 minuta, u zavisnosti od rerne.