Đuveč sa pirinčem na manastirski način

29/11/2018
"Kada sakupiš najbolje iz bugarske i grčke kuhinje, dobijaš veličanstven đuveč na manastirski način, koji ne možeš da prestaneš da jedeš "
Priprema15 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno60 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano857
  • Pregledi tokom meseca77
  • Pregledi tokom sedmice7
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • žuti luk - 3 velike glavice
  • mladi luk - 3 velika struka, svež
  • celer - 2 šake, zelene
  • masline - 2 komada, zelene
  • pečurke - 200 g, šampinjoni
  • tikvice - 1/2 srednje veličine
  • patlidžan - 1/2 malog patlidžana
  • pirinač - 1/2 malog patlidžana
  • krompir - 4 srednje veličine
  • zelene paprike - 1 komad
  • ljute paprike - 1 komad, iseckana (po izboru)
  • paradajz - 2 komada, sveži srednje veličine (ili paradajz sok iz konzerve, ne više od 70 ml zato što je gust)
  • maslinovo ulje - 80 - 100 ml
  • vino - 50 ml
  • majčina dušica - 2 prstohvata
  • origano - 2 prstohvata
  • so - 1 kašičice
  • biber - 1/2 kaičice, sveže samleven
  • peršun
  • mirođija - iseckana za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Luk očistite i iseckajte. Koristila sam blender i mlela nekoliko puta da se pretvori u kockice. Šargarepu očistite i isecite na kockice/krugove.

Pečurke oljuštite, odvojite koren i obrišite pokvašenim ubrusom, isecite na kriške oko 3 mm debljine. Malo delje isecite da bi se prijatno osećale u jelu.

Patlidžan očistite i isecite na kockice. Ako procenite da nije dovoljno svež, možete procediti tako što ćete posutu kriške/kockcie sa malo soli. Ostavite 20 minuta da se ocedi gorak sok, ali ako je mnogo svež i prolećni nije potrebno prethodno da se cedi. Prolećni patlidžani nisu gorki.

Mladi luk iseckajte, takođe i tikvicu očistite i isecite na sitne komade.

Sveži paradajz stavite u vrelu vodu na 1-2 minuta. Nakon toga ga oljuštite, očistite od unutrašnjosti i isecite samo gusti deo na sitne kocke.

Zelenu papriku sitno isecite.

Krompr oljuštite, operite i isecite na veće kocke.

Pirinač operite tekućom vodom.

Komade celera isecite na kockice.

Zelene začine, peršun, mirođiju iseckajte. Oni su za posipanje kad izvadite jelo iz rerne.

U dubokoj šerpi ugrejte većie deo maslinovog ulja na umerenoj temperaturi. Posna jela od povrća vole masnoću, a još više maslinovo ulje, tako da je navedena količina dobra za korišćenje. Dodajte dve vrste luka, šargarepu i dinstajte oko 2-3 minuta. Dodajte masline, očišćene od koštica, ako ih imate, pečurke, patlidžan i tikvicu, isečenu na kockice, iseckani celer, papriku, prstohvat miks bibera u zrnu, posolite.

Po izboru dodajte iseckanu ljutu papriku. Promešajte i ostavite na umerenoj/tihoj vatri da se dinsta dok pečurke ne omekšaju, ali da ostanu hrskave.

Kad voda ispari prelijte vinom, ostavite da ispari i dodajte krompir i pirinač, dodajte majčinu dušicu i origano. Promešajte i dodajte vodu do krompira. Ostavite na tihoj vatri da se krčka oko 15 minuta, periodično mešajte.

Pred kraj kuvanja dodajte i paradajz, isečen na kockice, malo sveže samlevenog bibetapromešajte i skinite sa vatre, prespite sa malo maslinovog ulja duboku keramičku posudu (ili drugu, odgovarajuću za pečenje u rerni).

Stavite u rernu da se peče dok ne bude gotov krompir oko 20 minuta na 180 stepeni.

Nakon toga pospite iseckanim peršunom i mirođijom.

Možete servirati i toplo i hladno.

............................

Ne mogu da navedem izvor, zato što je recept miks osnovno grčke i deo bugarske kuhinje.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar