Način pripreme
Odaberite lepe sveže šampinjone. Preporučujemo da ne koristite marinirane pečurke iz tegle pošto miris i ukus nisu isti. Očistite pečurke od korena, oljuštite ih pažljivo i operite. Isecite na kockice srednje veličine ili po želji.
Oljuštite šargarepu, operite i isecite sitno. Oljuštite dve srednje glavice crnog luka, ako je manji može i tri, operite i ponovo isecite što je sitnije moguće.
Orahe ne treba da sameljete u blenderu. Odgovarajućim nožem ih iseckajte da budu krupniji, ali ne previše malo. Mogu biti veličine zrna bibera.
U dubokom tiganju ugrejte ulje i dodajte malo vode. Sipajte luk, šargarepu i pečurke. Tako ćete dobiti dinstanje, a ne prženje. Naravno ako želite može i bez vode - zako će se zapržiti.
Kad povrće i pečurke omekšaju, dodajte biber i paradajz, mešajte energično na umerenoj vatri. U ovu smesu dodajte začinite - so, biber i čubar po ukusu.
Nakon toga operite pirinač i dodajte ga, mešajte pažljivo da se ne zalepi. Dodajte sitno iseckane orahe.
Ugrejte oko 800-900 ml vode i nakon što pirinač postane staklen, dodajte je. Ostavite na vatri dok pirinač ne upije malo vode i nabubri i sipajte ga pažljivo u pleh.
u rerni na 230 stepeni pečite pirinač oko 30 minuta, pazite da ne ostane suv - preporučujemo da ga izvadite iz rerne dok je još vlažan, pošto će upiti preostlau vodu.
Servirajte posni pirinač posut svežim začinima, ako ih imate i kriškom limuna. Sok od limuna daje svežinu pirinču na manastirski način.
Pogledajte još kako da napravite slovenski đuveč ili omiljeni pirinač sa pečurkama i pogledajte kako da vam pirinač ne ostane suv.