Način pripreme
Zdrave i ukusne salate su one koje su prirpemljene od pažljivo odabranih domaćih sastojaka i povrća. Tako znamo sa sigurnošću šta jede naša porodica. Lepo poređani, oni će iznenaditi vaše goste koji će sa zadovoljstvom uživati u čudesnom domaćem ukusu.
Krompir skuvamo u posoljenoj vodi i ostavimo da se ohladi. Majonez prirpemamo od jajeta, biljnog ulja i začina.
Šargarepu volim neutralnu, iz seoske turšije. Njen kiseli ukus sa ukusom krastavčića balansira ukus kuvanog krompira i slatkoće graška. Sok od limuna i kora daju svež ukus citrusa salati.
U odgovarajuću posudu stavljamo, isečene na kockice srednje veličine - krompir, šunku, šargarepu, kuvana belanca od jaja i grašak oceđen od tečnosti.
Kisele krastavčiće sečemo na sitne kocke i pre nego što ih dodamo u salatu dobro ih ocedimo da salata ne bi postala vodena.
U posebnoj posudi pomešamo gotovo umućeni majonez, kiselo mleko, sok i koru od limuna, beli biber, biber i izgnječena žumanca od jaja. Dobro promešamo dok ne dobijemo homogenu i glatku smesu.
Dodajemo gusti sos od majoneza u isečene sastojke. Promešamo dobro, pokrivamo folijom i ostavljamo u frižider na 2-3 sata. Serviramo hladnu.
Navedena količina sastojaka je odokativna i po mom ukusu. Vi možete korigovati po vašoj želji.