Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa jajima»Uskršnja Jaja»Korpa za uskršnja jaja

Korpa za uskršnja jaja

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9902914k318
Korpa za uskršnja jaja3 / 3
02/12/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
1
"Mali trikovi za praznik sa kojim ćete pomutiti um gostima"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 1 komad
  • so - 1 supena kašika
  • voda - 150 ml, mlaka
  • brašno - 500 g
  • vatrostalna posuda
  • aluminijumska folija
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • medena glazura - za sjaj
* merne jedinice

Način pripreme

Zamesite tvrdo testo od sastojaka za njega. Podelite ga na dva jednaka dela.

Obavijte spoljašnju stranu posude folijoom, okrenite sa otvorom na dole i namažite uljem površinu.

Razvijte jedan deo testa na list debljine 0.5 cm, stavite ga na pousudu i oblikujte. Od donjeg kraja ka dnu (ono je već gore) isecite trake širine 1 cm. Upletite trake ukrštajući ih.

Razvijte drugi deo testa na pravougaoni list iste debljine. Isecite 9 dugoh trakica i od njih ispletite 3 duge pletenice. Jednu pletenicu stavite u donji kraj posude, pritisnite prstima prema isletenoj korpi.

Namažite umućenim žumancem i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Dok je još topla namažite je medenom glazurom. Sačekajte da se ohladi pečena korpa i pažljivo je odvojite od posude.

Ponovo uvijte drugim parčetom folije i namažite uljem. U sredinu stavite drugu pletenicu, ona će služiti za dršku korpe. Oko donjeg dela posude stavite treću pletenicu i pritisnite prstima testo tamo gde se spaja sa drškom buduće korpe.

Namažite žumancem i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Dok je još, topla namažite medenom glazurom, kad se ohladi odvojite pažljivo od posude.

Sastavite korpu sa ukrasnim trakama, uvijte ih oko prstena korpe i prstena drške. Na dno gotove korpe stavite dekorativnu travu i poređajte uskršnja jaja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: