Način pripreme
Krompir i šargarepa se oljušte i iseku na parčiće. Skuvaju se u posoljenoj vodi i ocede se. Odvoji se šaragrepa za svetiće. U posudi se izgnječe na krupno krompir i šaragarepa pomoću viljuške. Začinjavamo solju i biberom.
Dodaje se majonez, beli deo sitno isečenog luka, belance i peršun. Meša se dobro. Uzima se stakleni tanjir i dve čaše. stavljene jedna na drugu. Kašikom se rasporedi smesa od krompira oko čaša.
Kružnim pokretima se izvade čaše i dobija se osmica. Odozgo se posipa namrvljenim žumancem i sitno isečenim lukom. Od pera luka se oblikuju listovi.
Od krugova šargarepe se iseku cvetići, u sredini se pravi mala lopta od žumanca i raspoređuju se preko pera od luka.
Rotkvica se iseče cik-cak pomoću noža da se dobiju dve ružice. Praznična osmomartovska salata je gotova. Srećan praznik!