Način pripreme
Zagrejete mleko i u posudi odvojite jednu šolju šećera, promešate da se istopi i dodate kvasac, ponovo promešate i pospete brašnom, oko 2 kašike, ostavite na toplom da se aktivira. Prosejete brašno, umutite jaja s ostalim sastojcima.
Dobro zamesite elastično testo, koje pokrijete i ostavite na toplom da udvostruči svoj obim. Testo podelite na dva dela, od jednog razvijete veliku koru, koju mažete maslacom, pospete semenom maka, uvijete u rolat i sečete na rolne.
Namažete srednje veliku posudu za pečenje i poređate rolne po krajevima, a u sredinu stavite jednu činijicu i ostavite da naraste. Od drugog dela testa takođe razvijete koru namažete maslacom i uvijete u rolat.
Odsečete krajeve i od njih formirate ružu. Isceite krugove, ređajte u krug da se preklpaju. Od rolata isečete rolnicw i na isti način ih poređate u posudu za pečenje manjeg prečnika, popunite celu posudu, a u sredinu stavite ružu i ostavite da naraste.
Namažete prvu posudu, stavite da se peče. Nakon što izvadite namažete i drugu pogaču naraslu i spremnu za pečenje. Gotove ohlađene pogače zakačite jedna za drugu uz pomoć čačkalica. To je jedna mnogo ukusna i efektna osmomartovska pogača, koja liči na osmicu.