Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Dvospratna pogača za osmi mart

Dvospratna pogača za osmi mart

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Dvospratna pogača za osmi mart
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
15
"Prelepa pogača za onaj specijalan dan u godini koji slave dame"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 500 ml
  • jaja - 4 komada (1 žumance za mazanje)
  • kiselo mleko - 5 kašika
  • ulje - 5 kašika
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašika
  • kvasac - 1 kockica, svež
  • brašno - oko 1 kg i 400 g
  • maslac - 1 manje pakovanje za mazanje kora
  • mak - seme
  • susam
  • za mazanje pogače
  • žumance - 1 komad (koje je izdvojeno)
  • sveže mleko - 2 kašike
  • ulje - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejete mleko i u posudi odvojite jednu šolju šećera, promešate da se istopi i dodate kvasac, ponovo promešate i pospete brašnom, oko 2 kašike, ostavite na toplom da se aktivira. Prosejete brašno, umutite jaja s ostalim sastojcima.

Dobro zamesite elastično testo, koje pokrijete i ostavite na toplom da udvostruči svoj obim. Testo podelite na dva dela, od jednog razvijete veliku koru, koju mažete maslacom, pospete semenom maka, uvijete u rolat i sečete na rolne.

Namažete srednje veliku posudu za pečenje i poređate rolne po krajevima, a u sredinu stavite jednu činijicu i ostavite da naraste. Od drugog dela testa takođe razvijete koru namažete maslacom i uvijete u rolat.

Odsečete krajeve i od njih formirate ružu. Isceite krugove, ređajte u krug da se preklpaju. Od rolata isečete rolnicw i na isti način ih poređate u posudu za pečenje manjeg prečnika, popunite celu posudu, a u sredinu stavite ružu i ostavite da naraste.

Namažete prvu posudu, stavite da se peče. Nakon što izvadite namažete i drugu pogaču naraslu i spremnu za pečenje. Gotove ohlađene pogače zakačite jedna za drugu uz pomoć čačkalica. To je jedna mnogo ukusna i efektna osmomartovska pogača, koja liči na osmicu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: